• Startdatum:
 • 10 juni 2021
 • Cursusduur:
 • 1 dagdeel
 • Rechtsgebied:
 • Vaardigheden
 • Soort:
 • Cursus
 • Accreditaties
 • NOVA:
 • 4
 • LRGD:
 • 4

Beschikkingen zijn vaak nogal lastig te volgen. Het gebruik van juridische termen, omslachtige zinnen of ondoorgrondelijke motiveringen maakt dat veel burgers uitspraken onleesbaar vinden. De roep om begrijpelijke rechtspraak wordt steeds groter: veel burgers vinden uitspraken vaak onleesbaar, en rechtsprekende instanties nemen tegenwoordig initiatieven om recht te spreken in ‘klare taal’. In de praktijk blijkt echter dat het schrijven van een goed leesbare beschikking lastig en tijdrovend is. Uitspraken, beschikkingen en beslissingen op bezwaar zijn nog steeds lastig te volgen voor lezers die niet zijn ingewijd in de juridische praktijk.

In de cursus 'Naar een begrijpelijke beschikking of beslissing op bezwaar' krijgt u handvatten aangereikt om de begrijpelijkheid van uw uitspraken en beschikkingen te vergroten. Met drie praktische en makkelijk toepasbare stappen verbetert u de helderheid van de formuleringen en motiveringen, zonder dat u afbreuk doet aan de juridische inhoud. Daarbij worden tips gegeven om de argumentatie helder en overtuigend te presenteren, de zinnen prettig en makkelijk leesbaar op te schrijven, en de woordkeuze aan te passen aan een niet-juridische lezer. Er wordt gewerkt met voorbeelden uit de juridische praktijk, zodat u direct de toepasbaarheid voor uw eigen praktijk kunt toetsen.

Docent:
Mw. drs. M. Furth, trainer Communicatie en Argumentatie o.a. bij diverse beroepsopleidingen voor advocaten, notarissen en bedrijfsjuristen, en bij gemeenten, het Studiecentrum Rechtspleging, de Raad van State, de Belastingdienst en vele andere (overheids)instellingen.

Niveau
Verdiepingsniveau: Kandidaten hebben meer dan 1 jaar ervaring als jurist.

Doelgroep
Alle juristen die uitspraken, vonnissen, beschikkingen of beslissingen op bezwaar schrijven.

Toegang tot webinar Vaardigheden: In drie stappen naar een begrijpelijke beschikking of beslissing op bezwaar
De cursus vindt online plaats via het gebruiksvriendelijke beveiligde web-based programma Kaltura Live Room van de Universiteit Leiden of via Zoom. Om toegang te krijgen tot Kaltura Live Room of Zoom, hoeft u geen software te downloaden. U opent Kaltura Live Room of Zoom via uw internetbrowser Google Chrome.

U ontvangt enkele dagen voor het webinar plaatsvindt een instructiedocument met informatie over toegang tot de digitale ontmoetingsplaats. Dit document is tevens terug te vinden in de Mijn JPAO omgeving.

Om de interactiviteit van de cursus te waarborgen, vragen wij u om tijdens de cursus uw camera en microfoon aan te zetten. U bent zelf verantwoordelijk voor een werkende internet-, audio- en mogelijke videoverbinding. Controleer dus op tijd of dit naar behoren werkt! Wij kunnen u hier helaas niet mee helpen.

Programma:

12.30 uur: Inloggen in de Liveroom                                                                       
13.00 uur: College
15.00 uur: Pauze
15.15 uur: College
17.15 uur: Einde
Macha Furt - Juridisch PAO Leiden
Docent
drs. M.C. Furth
...


De cursus Vaardigheden: In drie stappen naar een begrijpelijke beschikking of beslissing op bezwaar vindt online plaats via het beveiligde web-based programma Kaltura Live Room of via Zoom.

Enkele dagen voor het webinar plaatsvindt, krijgt u per mail een instructiedocument toegestuurd over toegang tot de digitale ontmoetingsplaats. Het instructiedocument kunt u ook terugvinden in de Mijn Juridisch PAO omgeving.

€ 275,00 (vrij van BTW) inclusief digitaal cursusmateriaal