• Startdatum:
  • 25 november 2022
  • Cursusduur:
  • 1 dagdeel
  • Rechtsgebied:
  • Burgerlijk(proces)recht
  • Soort:
  • Cursus
  • Accreditaties
  • NOVA:
  • 4

Over de cursus
In de procespraktijk doemen allerhande kwesties op. Er is een belangrijke rol voor de rechter weggelegd: de rechter is actief en heeft de regie. Maar wat betekent dat precies? En welke implicaties heeft het voor uw rol als advocaat? Tegelijk ervaart de advocaat ook dat de rechter traag is en dat zittingen doorgaans op te lange termijn worden ingepland. De vraag is dan: hoe komt dat? En valt er verbetering van de doorlooptijden te verwachten in de nabije toekomst? Maar ook: welke bijdrage zou u zelf kunnen leveren? De Rechtspraak innoveert op diverse terreinen: wat gaat er schuil achter afkortingen als MER, TR, TER en TEBR, en wat betekenen deze innovaties voor de praktijk? Hoe staat het met digitaal procederen?

In deze interactieve bijeenkomst zullen genoemde onderwerpen uitvoerig aan bod komen. Daarbij wordt besproken hoe de regie tot uitdrukking kan komen voorafgaand en op de mondelinge behandeling, hoe de rechter de processtukken leest, wanneer hij een zittingsagenda opstelt en hoe hij tot een beoordeling komt. De druk op de rechter is groot en er bestaat niet steeds een mogelijkheid om omissies te repareren. Dat vergt ook het nodige van de advocaat bij de inrichting van zijn processtukken, zijn voorbereiding op de mondelinge behandeling en zijn optreden op de zitting. Een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het realiseren van de doelen van de procedure dus.

De met deze cursus behaalde punten kunt u tevens opvoeren als opleidingspunten, bedoeld in artikel 4.8, eerste lid, van de Verordening op de advocatuur (civiel cassatie advocatuur).

Docent
Prof. mr. M.J.A.M. Ahsmann, emeritus hoogleraar Rechtspleging Universiteit Leiden, oud-rechter rechtbank Den Haag en Rotterdam.  

Doelgroep
Advocatuur, rechterlijke macht, rechtsbijstandsjuristen.

Niveau
** Verdiepingsniveau: cursisten beschikken over een gedegen basiskennis burgerlijk procesrecht.

NOvA-punten
De cursus/het seminar is geaccrediteerd met 4 opleidingspunten van de NOvA (‘PO-punten’).

Mogelijkheden onderwijs op afstand   
Kunt u, wegens omstandigheden, niet aanwezig zijn bij de bijeenkomst(en) op locatie? Geen probleem! Wij zorgen voor een live verbinding met de cursuslocatie. Zo kunt u vanuit huis live deelnemen aan de opleiding. Ook kunt u vragen stellen aan de docent(en). U kunt de link om op afstand deel te nemen, vinden in de digitale leeromgeving. Hiernaast zullen de bijeenkomsten worden opgenomen. Wij streven om de opname na één werkweek beschikbaar te stellen in de digitale leeromgeving. U kunt de bijeenkomst terugkijken op een moment dat u uitkomt.

Heeft u nog vragen?
Wij beantwoorden ze graag.

Per mail: pao@law.leidenuniv.nl
Telefonisch: 071 527 8666
Alle contactgegevens

Zie ook: paoleiden.nl/veelgestelde-vragen

Programma

12.30-13.00 uur: Ontvangst met koffie/thee, registratie
13.00-17.15 uur: College, onderbroken door pauze 15.00-15.15 uur

Docent
prof. mr. M.J.A.M. Ahsmann
...
Oude Sterrewacht

Sterrenwachtlaan 11, 2311 GW LEIDEN


Prijs
€375,00 (vrij van btw), inclusief consumpties en digitaal cursusmateriaal