Online leergang Artificial Intelligence voor juristen

Juridisch PAO Leiden introduceert de leergang Artificial Intelligence voor juristen (20 NOvA). Extra bijzonder is dat deze leergang volledige online gaat plaatsvinden. Onder leiding van Artificial Intelligence experts Marlies van Eck en Ronald van den Hoogen is het opleidingsprogramma samengesteld. Waarom wordt de leergang geïntroduceerd, wat houdt het programma in en waarom zou iedere jurist zich moeten verdiepen in kunstmatige intelligentie? Lees het in dit artikel waar Marlies en Ronald vertellen over deze bijzondere leergang.

De leergang AI voor juristen editie najaar 2020 is voltekend. Heeft u interesse om deel te nemen aan de volgende editie (najaar 2021)? Stuurt u ons dan een e-mail en wij informeren u zodra inschrijven mogelijk is!

Interview met Marlies & Ronald

Q: In het kort, wat is Artificial Intelligence?

Artificial Intelligence, afgekort AI en ook bekend als kunstmatige intelligentie, is een concept waar computers taken uitvoeren waar normaliter menselijke intelligentie voor nodig is. Denk aan het stellen van medische diagnoses, gezichtsherkenning en het doen van data-analyses. De inzet van AI levert ons voordelen op, zoals gemak, AI neemt snel beslissingen en is enorm nauwkeurig. De juridische kanten van AI worden steeds meer zichtbaar. Op welke manier voorkomen we ingebouwde vooroordelen, welke wetgeving geldt voor autonoom handelende robots en is onze privacy gewaarborgd? En bovenal de vraag: gaat AI het werk van juristen overnemen?

Q: Waarom is de leergang Artificial Intelligence voor juristen geïntroduceerd?

Marlies van Eck nam het initiatief om de leergang op te zetten en vertelt: “Ik zie enerzijds traditionele juridische opleidingen over nieuwe regelgeving en nieuwe jurisprudentie. Anderzijds zie je opleidingen op het gebied van AI, gericht op het begrijpen en kunnen werken met AI. Daartussenin wordt momenteel niets aangeboden. Dit is jammer, want de technologie neemt een steeds dominantere plek in onze samenleving in. Bovendien is het belangrijk dat juristen betrokken zijn bij deze ontwikkeling. Niet alleen om bij te dragen aan de vormgeving van deze ontwikkeling, maar ook voor het stellen van de juiste vragen bij toepassingen binnen en buiten de rechtspraktijk. Het is niet voor niets dat je als professional een leven lang moet leren, dingen veranderen. Tegen alle juristen die dol zijn op hun vulpen, maar wel gebruik maken van routeplanners en juridische zoekmachines zou ik zeggen: schrijf u in voor de leergang en leer de wereld van kunstmatige intelligentie door de juridische bril te bekijken.”

Ronald van den Hoogen vult aan: “Juristen zijn vaak terughoudend als het over Artificial Intelligence gaat. Tegelijkertijd zien we dat de aandacht voor de juridische kant van AI toeneemt. Hoe voorkom je etnisch profileren, wie is verantwoordelijk voor autonoom handelende robots en mag je afgaan op medische diagnoses die met AI zijn gesteld? Voor dit soort vraagstukken hebben we juristen hard nodig. Niet alleen de IT-juristen, maar alle juristen. Het moet dus voor juristen normaal worden om een beetje verstand te hebben van AI. Daarom hebben we deze leergang opgezet.”

Q: Hoe is de leergang opgebouwd?

Ronald vertelt: “De leergang bestaat uit een basiscursus Artificial Intelligence voor juristen. In drie blokken van circa vier uur krijgen cursisten alle basiskennis tot zich. Je krijgt, in voor juristen begrijpelijke taal, uitgelegd wat AI is, hoe AI in de praktijk wordt toegepast en hoe je daar als jurist naar kan kijken. Vervolgens kiest een cursist een of meerdere van de vier specialisatiemodules om zich te verdiepen in een vakgebied naar keuze. Er worden specialisaties aangeboden over Legal Tech (toepassingen in de rechtspraktijk), AI en Gezondheid, AI en Overheid en AI, Strafrecht en Veiligheid.”

Q: Welke onderwerpen komen aan bod?

Ronald: “In het blok over AI krijgt de cursist, op een begrijpelijke manier, uitgelegd hoe algoritmes werken en wat termen als deep learning, narrow-AI en general-AI betekenen. In het deel Recht behandelen we wet- en regelgeving die van toepassing is. Bijvoorbeeld de AVG en bespreken we recente jurisprudentie zoals over SyRI (Systeem Risico Indicatie: een systeem van de overheid dat persoonsgegevens van burgers aan elkaar koppelt, dit is bedoeld om fraude, misbruik en overtredingen op te sporen, red.). Daarnaast behandelen we veel voorbeelden van AI uit de praktijk. We leren hoe men in de praktijk, bijvoorbeeld bij de overheid of in de gezondheidssector, omgaat met AI-toepassingen en de juridische kaders die daarin meegenomen moeten worden.”

Q: Waarmee onderscheidt het docententeam zich?

Marlies en ik hebben voor de leergang docenten geselecteerd die vanuit verschillende perspectieven naar kunstmatige intelligentie en recht kijken. Docenten die aan het woord komen, zijn zowel onderzoekers als mensen die in de praktijk met AI of met juridische vraagstukken over AI bezig zijn. We hebben ons best gedaan topsprekers te selecteren die de juridische doelgroep met hun presentatie kunnen inspireren, aldus Ronald.

Q: Voor wie is de leergang AI een must om aan deel te nemen?

Marlies en Ronald beantwoorden deze vraag gelijkgestemd: “We zouden bijna zeggen: voor iedere jurist. Onze toekomst wordt voor een belangrijk deel gevormd door toepassingen van AI. We vinden dat je daar als jurist echt bij aangehaakt moet zijn. Daarnaast is de leergang een must om aan deel te nemen voor iedereen die (dagelijks) met AI bezig is en interesse heeft in de juridische en ethische vragen die het oproept.”

Ronald vult aan: “Goede juristen blijven belangrijk: juristen die meegaan met hun tijd en zich dus verdiepen in nieuwe technologie zodat ze kunnen meedenken met de ontwikkelaars van AI-toepassingen. Onze leergang zal hieraan bijdragen.”

Q: Wat heeft men na-afloop van de leergang geleerd?

Na afloop van de leergang bent u écht bij de tijd. U begrijpt wat AI is, wat mogelijke toepassingen zijn voor uw werk en uw cliënten en u leert van experts uit de wetenschap en de praktijk hoe zij zijn omgegaan met vraagstukken op het terrein van AI en recht, aldus Marlies.

Q: Wat maakt de leergang Artificial Intelligence bij Juridisch PAO Leiden uniek?

Marlies en Ronald: “Wat de leergang echt uniek maakt, is dat het een kort maar krachtige leergang is, gericht op de juridische doelgroep. De leergang is multidisciplinair en brengt dé topexperts op het gebied van AI en Recht bij elkaar. Doordat de leergang volledig online plaatsvindt, bereiken we een groot publiek. Alle cursus-bijeenkomsten worden opgenomen en worden aan cursisten na afloop van de bijeenkomst beschikbaar gesteld. Op een later moment kunt u de bijeenkomst dus nogmaals terugkijken. Daarnaast ontvangt u in de Mijn JPAO omgeving een goed gevulde digitale reader met cursusmateriaal. Dit kunt u gebruiken ter voorbereiding op de bijeenkomsten en als naslagwerk raadplegen.”

Meer informatie?

Wilt u meer informatie ontvangen over de leergang? Vul uw e-mailadres in op het formulier en u ontvangt een brochure in uw mailbox met informatie over het programma, informatie over de specialisatiemodules en een overzicht van alle sprekers uit wetenschap en praktijk.

De leergang AI voor juristen editie najaar 2020 is voltekend. Heeft u interesse om deel te nemen aan de volgende editie (najaar 2021)? Stuurt u ons dan een e-mail en wij informeren u zodra inschrijven mogelijk is!

PO-certificering

Advocaten die een certificaat wensen te ontvangen, dienen na afloop van iedere bijeenkomst enkele vragen te beantwoorden. Bij goed gevolg ontvangen zij 4 PO NOvA per bijeenkomst. 20 NOvA-punten zijn te behalen voor de gehele leergang.

Prijs: € 1000,= (vrij van btw). Dit is inclusief de driedaagse basiscursus en één specialisatiemodule naar keuze. Desgewenst kunt u zich inschrijven voor meerdere specialisatiemodules à € 250,= per module.