leergang AI voor juristen 2021

Een overweldigend succes, zo kijken we terug op de eerste editie van de online leergang Artificial Intelligence voor juristen. In meerdere opzichten was dit een bijzondere editie: het was de eerste editie van de leergang én de eerste leergang die JPAO volledig online organiseerde. In dit artikel blikken we terug en kijken we vooruit, want de tweede editie van de leergang is alweer ingepland.

Leergang Artificial Intelligence voor juristen

Marlies van Eck, een van de hoofddocenten van de leergang, nam het initiatief om de leergang op te zetten. Samen met Ronald van den Hoogen werd het programma van de leergang ontwikkeld. Verschillende onderwerpen met betrekking tot kunstmatige intelligentie en algoritmes worden in de basiscursus op een begrijpelijke manier uitgelegd aan de cursisten. Ook wordt recente wet- en regelgeving behandeld en wordt gekeken naar de toepassing van Artificial Intelligence in de praktijk. Docenten die aan het woord komen, zijn zowel onderzoekers als specialisten die in de dagelijkse praktijk met AI of met juridische vraagstukken over AI bezig zijn. Na de basiscursus volgen de specialisatiemodules. Deelnemers kiezen vooraf aan welke specialisatiemodule(s) zij willen deelnemen. In deze modules wordt verder de diepte opgezocht.  

Terugblik eerste editie

Marco van der Ree, directeur JPAO Leiden blikt terug: “Er waren eerder in het jaar plannen om de leergang Artificial Intelligence voor juristen op locatie, de Oude Leidse Sterrewacht, te laten plaatsvinden. Maar toen de coronacrisis in maart uitbrak, is in overleg met de hoofddocenten Marlies & Ronald het programma volledig omgebouwd naar een online variant. Dat was wel spannend, want een online leergang hadden we als PAO-bureau nog nooit georganiseerd. In een korte tijd verdiepten we ons in het organiseren van online onderwijs en werden docenten van de leergang goed geïnstrueerd.

Achteraf was het een heel goede keuze om de leergang online aan te bieden. De leergang bleek ontzettend populair en met ruim 130 deelnemers dik voltekend. De leergang had in de coronatijd nooit op locatie kunnen plaatsvinden met zoveel deelnemers bij elkaar.”

Willem-Jan Moolenaar, opleidingsmanager bij JPAO Leiden vult aan: “Het was erg leuk om te zien dat er gedurende de leergang een goede mix was van docenten uit de academische wereld en de specialisten uit de praktijk. Marlies en Ronald hebben ontzettend veel sprekers bereid gevonden om de deelnemers met hun presentatie te inspireren en dat is goed gelukt. Tijdens de vier specialisatiemodules werd er gewerkt met de break out rooms waardoor er veel onderlinge interactie tussen deelnemers was. Ook kwamen in de specialisatiemodules interessante discussies op gang. Deelnemers van de leergang waren afkomstig vanuit de advocatuur, ministeries, rechterlijke macht maar ook veel bedrijfsjuristen namen deel. Een heel diverse groep deelnemers. De eerste editie van de leergang werd door de deelnemers gemiddeld beoordeeld met een dikke 8,2. Daar mogen we best trots op zijn!”

Mevr. P. Popal, oud deelnemer van de eerste editie: "De leergang Artificial Intelligence beviel mij zeker! De communicatie, de Kaltura omgeving en de vooraf gedeelde leerstof verliepen bij iedere sessie vlekkeloos, Ik heb er veel van opgestoken en er zijn onderwerpen voorbij gekomen, waar ik zelf nog graag meer verdiepend over wil lezen." 

Mevr. Ir. L. de Jong, oud deelnemer van de eerste editie: "De leergang ‘Artificial Intelligence (AI) voor juristen’ is een welkome aanvulling op mijn overwegend technische kennis van AI. Door de inzichten die worden gegeven in de juridische denkwereld kan ik mij nog beter verplaatsen in verschillende disciplines. Ik spreek ‘de taal’ beter, waardoor ik met collega’s sneller tot de kern van ethische of wetgevingsvraagstukken rond AI kan komen en ik de juiste vragen kan stellen aan specialisten en aan bestuurders. De variëteit en het hoge niveau van de sprekers dragen bij aan een boeiend en afwisselend programma. Het gebruik van sprekende praktijkvoorbeelden om juridische en ethische kwesties inzichtelijk te maken zorgt ervoor dat de stof goed is te onthouden en te reproduceren in gesprekken en presentaties. Aan iedereen – zeker ook niet-juristen - die zich in de voorhoede begeeft van het vakgebied van AI raad ik deze leergang aan. Het geeft goede handvatten om deze technologie op een verantwoorde manier een stap verder te brengen naar operationeel gebruik en de kaders te ontwikkelen die daarvoor nodig zijn."

bijeenkomst leergang ai pao leiden

Live deelname of on demand terugkijken

Veelal alle deelnemers namen live deel aan de sessies. We boden deelnemers de mogelijkheid om live deel te nemen of de opname van de sessie na afloop te bekijken vertelt Marco. “De mogelijkheid om de sessie naderhand te bekijken, werd door deelnemers ontzettend gewaardeerd. Niet iedereen kon vanwege werk- of privé verplichtingen live deelnemen of wilde naderhand nog een stukje van de presentatie terugkijken. Dat is uiteraard mogelijk. De opnames werden na afloop naar de deelnemers toegestuurd en deelnemers maakte hier dankbaar gebruik van”, aldus Marco.

De tweede editie

Vanwege de grote belangstelling in de leergang organiseren we in het najaar 2021 een tweede editie. Wederom wordt deze editie als online leergang aangeboden. 

Ronald: “Uiteraard hebben we geluisterd naar de feedback van deelnemers die we vanuit de evaluaties hebben ontvangen. Hierdoor hopen we in het najaar van 2021 een nog betere editie neer te zetten. Een van de punten die we hebben veranderd, is dat we wat ‘lucht’ in het programma van de basismodules hebben ingebouwd. We hebben daarom per bijeenkomst drie in plaats van vier docenten die een presentatie geven. Ook bestaat de basiscursus deze editie uit vier middagen in plaats van drie. Op die manier hebben de docenten meer tijd om de stof te behandelen en ontstaat meer ruimte voor vragen en interactie. Marlies vult aan: “Na de vier basisdagen kunnen de deelnemers voor een of meer specialisaties kiezen. Ook voegen we in deze editie een nieuwe specialiteit toe; AI & Finance. We merken dat kunstmatige intelligentie in de financiële sector echt in opkomst is. Het past bij het karakter van deze leergang om daar direct op in te haken.

Een kort maar krachtige leergang

Na afloop van de leergang Artificial Intelligence voor juristen bent u écht bij de tijd. “Het is een kort maar krachtige leergang en na afloop begrijpt u wat AI is, wat mogelijke toepassingen zijn voor uw werk en uw cliënten en u leert van experts uit de wetenschap en de praktijk hoe zij zijn omgegaan met vraagstukken op het terrein van AI en recht”, aldus Marlies.

Inschrijven leergang Artificial Intelligence voor juristen

Bent u enthousiast geworden en wilt u zich binnenkort gaan verdiepen in de juridische aspecten van kunstmatige intelligentie en algoritmes? Inschrijven voor de leergang Artificial Intelligence voor juristen 2021 is nu mogelijk!

Om de kwaliteit van ons onderwijs en de streaming van de digitale ontmoetingsruimte te waarborgen, hanteren wij een maximum aantal cursisten. VOL = VOL!

De eerste bijeenkomst vindt online plaats op 28 oktober 2021 van 13.00 – 17.15 uur.

PO-certificering

Advocaten die een certificaat wensen te ontvangen, dienen na afloop van iedere bijeenkomst enkele vragen te beantwoorden. Bij goed gevolg ontvangen zij 4 PO NOvA per bijeenkomst. 20 NOvA-punten zijn te behalen voor de gehele leergang (4 basisdagen en één specialisatiemodule naar keuze). Per extra gevolgde specialisatiemodule ontvangt u 4 extra PO NOvA punten.

Prijs

€ 1495,- (vrij van btw). Dit is inclusief de vierdaagse basiscursus en één specialisatiemodule naar keuze. Desgewenst kunt u zich inschrijven voor meerdere specialisatiemodules à € 295,- per module.

Leidse Alumni ontvangen 10% korting bij inschrijving.