• Startdatum:
  • 9 februari 2024
  • Cursusduur:
  • 1 dag
  • Rechtsgebied:
  • Criminologie, Gedrags- en tuchtrecht, Jeugdrecht, Letselschade, Personen- en familierecht, Sociaal zekerheidsrecht, Straf(proces)recht, Vaardigheden, Vreemdelingenrecht
  • Soort:
  • Congres
  • Accreditaties
  • NOVA:
  • 4

Over de cursus
Tijdens deze eendaagse cursus staat het thema ‘trauma-informed justice’ centraal. Meer specifiek zal aandacht worden besteed aan de emotionele verwerking en trauma bij slachtoffers en nabestaanden en anderzijds aan de emotionele doorwerking bij professionals en de rol ervan bij oordelen en beslissingen. De dag is ingedeeld in de volgende twee onderdelen: 

Eerste deel: Emotionele verwerking en trauma bij slachtoffers en nabestaanden
In het eerste deel van deze eendaagse cursus wordt ingegaan op de emotionele verwerking van slachtofferervaringen. Centraal staat de vraag: wat doet het misdrijf met het slachtoffer/de nabestaande? In het bijzonder zal aandacht worden besteed aan de verstoringen die hierin kunnen optreden, de psychische klachten die van deze verstoringen het gevolg kunnen zijn (bijv. PTSS, traumatische rouw) en de implicaties die deze klachten hebben voor de omgang met slachtoffers. Dergelijke inzichten kunnen bijdragen aan het begrip voor (reacties van) slachtoffers, alsmede aan traumasensitief werken. Hierop aansluitend zal ook aandacht besteed worden aan de vraag: wat doet het recht met het slachtoffer/de nabestaande?

Tweede deel: Emotionele doorwerking bij professionals en de rol ervan bij oordelen en beslissingen
In het tweede deel van deze eendaagse cursus wordt stilgestaan bij de emotionele doorwerking die kan ontstaan in contact met emotionele en/of getraumatiseerde slachtoffers. Centraal staat de vraag: wat doet het slachtoffer/de nabestaande met de professional? Bijzonder aandacht zal worden besteed aan zogenaamde spill-over effecten van emoties, emotieregulatie en de rol die een confrontatie met emotionele en/of getraumatiseerde slachtoffers kunnen spelen bij oordelen en beslissingen.

Hoofddocenten


Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor iedere professional in de (straf)rechtsketen die te maken heeft met slachtoffers. De voertaal van deze cursus is Nederlands.

Niveau
Er is geen voorkennis vereist, minimaal een HBO-vooropleiding.

NOvA-punten
Het congres is geaccrediteerd met 4 opleidingspunten van de NOvA (‘PO-punten').
Voor overige beroepsorganisaties is het mogelijkheid een certificaat van deelname aan te vragen.

Mogelijkheden onderwijs op afstand   
Kunt u, bij hoge uitzondering, niet aanwezig zijn bij de bijeenkomst op locatie? Zorgen wij voor een live verbinding met de onderwijslocatie. Zo kunt u vanuit huis live deelnemen aan het onderwijs. U kunt de link om op afstand deel te nemen, vinden in de digitale leeromgeving.

Hiernaast zal de bijeenkomst worden opgenomen. Wij streven om de opname na één werkweek beschikbaar te stellen in de digitale leeromgeving. U kunt de bijeenkomst terugkijken op een moment dat u uitkomt.

Heeft u nog vragen?
Wij beantwoorden ze graag.

Per mail: pao@law.leidenuniv.nl
Telefonisch: 071 527 8666
Alle contactgegevens

Zie ook: paoleiden.nl/veelgestelde-vragen

Voorlopig programma

09:45 

Ontvangst met koffie en thee

10:15

College 1: psychotrauma in de rechtspleging

Prof.dr.mr. Maarten Kunst

11:30

Pauze

11:45

College 2: complexe rouw bij nabestaanden van levensdelicten 

Prof. dr. Jos de Keijser

13:00

Lunch

14:00

College 3: de rol van emoties bij beslissingen
Dr. Janne van Doorn

15:15

Discussie/reflectie

16:00

Einde cursus

dr. A.J. van Doorn
Spreker
dr. A.J. van Doorn
...
Spreker
prof. dr. A. de Keijser
...
Prof. dr. mr. M.J.J. Kunst Juridisch PAO Leiden
Spreker
prof. mr. dr. M.J.J. Kunst
...
Oude Sterrewacht

Sterrenwachtlaan 11, 2311 GW LEIDEN


€ 95,- (vrij van btw)
Inclusief lunches, consumpties en digitaal cursusmateriaal.