• Startdatum:
  • 11 april 2019
  • Cursusduur:
  • 1 dag
  • Rechtsgebied:
  • Burgerlijk(proces)recht, Consumentenrecht, Privacy en ICT recht, Straf(proces)recht
  • Soort:
  • Cursus
  • Accreditaties
  • NOVA:
  • 6

"Cyber security is not an IT issue, it is a boardroom issue," aldus merkte de Britse privacytoezichthouder ICO op in zijn persbericht bij de bekendmaking van de oplegging van een recordboete aan telecomaanbieder TalkTalk. De aanbieder  had haar digitale beveiliging onvoldoende op orde. En daardoor konden zonder veel moeite 156.959 persoonsgegevens worden gestolen. Het ging om namen, adressen, geboortedata, telefoonnummers, e-mailadressen en in sommige gevallen ook om bank- en creditcardgegevens.

De wetgever heeft zich de problemen rond cyber security of IT-beveiliging  aangetrokken. Er zijn recentelijk uiteenlopende wetten in werking getreden waarin wordt voorzien in meldplichten voor datalekken, zorgplichten voor aanbieders, digitale bevoegdheden voor politie en justitie. In deze cursus gaan we daarop in. De cursus biedt een gedegen achtergrond voor juristen die zich dit veld in korte tijd eigen willen maken. Niet alleen de juridische aspecten maar ook technische achtergronden en praktische aspecten rondom informatiebeveiliging worden behandeld. Ook gaat deze cursus in op het scenario "gehackt - wat nu?".

Toelichting
Informatiebeveiliging en cybercrime zijn van toenemend belang voor bedrijven en overheden. Ook juristen die zich niet specifiek met dit vakgebied bezig houden  kunnen niet meer zonder een gedegen kennis van de implicaties van een inbraak  of een beveiligingsincident. Deze cursus verenigt een juridisch overzicht van de betrokken wet- en regelgeving met een inzicht in de praktijk van de hacker.
Met behulp van een live demonstratie zullen diverse hack-technieken worden gedemonstreerd en zal, op eenvoudige wijze, inzicht worden gegeven in de wereld van de cybercrimineel nu en straks.


Programma

09.00 uur: Ontvangst met koffie en thee
09.30 uur: Inleiding Cybercrime
Wat is cybercrime eigenlijk? Een taxonomie van computergerichte delicten. Computervredebreuk, ethisch hacken, malware, dDos-aanvallen en enkele actualiteiten. De juridische kaders: Wet Computercriminaliteit I, II en III, Richtlijn aanvallen op informatiesystemen en het Cybercrime Verdrag
Docent: Jan-Jaap Oerlemans
11.00 uur: Pauze
11.15 uur: Vervolg cybercrime
Wat brengt WCCIII? De hackbevoegdheid, nieuwe strafbaarstellingen en het Take Down bevel.
Docent: Jan-Jaap Oerlemans
12.45 uur: Lunch
13.45 uur: Een CyberSecurity Incident  (A Serious Game)
E
en interactief scenario-spel waarbij deelnemers in beperkte tijd keuzes moeten maken naar aanleiding van een cyber incident.
Docent: Brenno de Winter
15.15 uur: Pauze
15.30 uur: Evaluatie van het CyberSecurity Incident
Docenten: Brenno de Winter & Gerrit-Jan Zwenne
15:45 uur: Meldplichten
Welke meldplichten zijn er? Wat is een datalek? Wat te doen bij een datalek, en wat niet? Responsible Disclosure. Voorkomen is beter. Maar hoe?
Docent: Gerrit-Jan Zwenne
Docent
prof. mr. dr. J.J. Oerlemans
...
de winter docent bij pao leiden
Docent
B. de Winter
...
Prof. Gerrit-Jan Zwenne Juridisch PAO Leiden
Docent
prof. mr. dr. G-J. Zwenne
...
Oude Sterrewacht

Sterrenwachtlaan 11, 2311 GW LEIDEN


€ 595,= (vrij van btw) inclusief consumpties, lunch en digitaal cursusmateriaal.

Leden Nederlandse Vereniging voor Informatietechnologie en Recht (NVvIR) ontvangen 10% korting (59,50 euro).

Leden NVvIR die tevens alumnus zijn van de Universiteit Leiden ontvangen na ledenkorting extra 10% alumni-korting.