Navigeren door bedrijfsfinancieringen - Een gesprek met Stefan van Rossum
Stefan van Rossum is advocaat en al meer dan 30 jaar actief als financierings- en herstructureringsspecialist bij kantoor Van Doorne. Zijn expertise ligt in het begeleiden en documenteren van complexe financiële transacties, waarbij hij juridische constructies opstelt die bedrijven helpen om strategisch de beste financieringskeuzes te maken. Stefan is tevens cursusleider en docent van de nieuwe Specialisatieopleiding Corporate Finance, waarin hij met zijn praktijkkennis deelnemers leert om zelf de afwegingen maken die nodig zijn om een financieringsmix samen te stellen. |
Navigeren door bedrijfsfinancieringen -
Een gesprek met Stefan van Rossum
Stefan van Rossum begon zijn carrière tijdens zijn studie, waar hij al in aanraking kwam met complexe financieringsstructuren.
“Ik heb stage gelopen bij een bank, wat eigenlijk zeer atypisch was voor een rechten-student, zeker in die tijd,” vertelt hij. Dit leidde hem uiteindelijk naar zijn huidige rol als advocaat, waar hij gespecialiseerd is in het structureren van financiële transacties. Binnen Van Doorne was hij de eerste junior medewerker die specifiek voor dit vakgebied is aangenomen.
Bedrijfsfinanciering in een notendop
Van Rossum legt uit hoe zijn werk zich richt op het structureren en documenteren van bedrijfsfinancieringen. Daarbij worden vaak verschillende bronnen van financiering gecombineerd, van private equity tot bancaire en non-bancaire financiering om kosten van financiering te drukken en/of extra financiering te kunnen aantrekken met behoud van de nodige vrijheid om te ondernemen. Financiers schakelen Van Rossum in voor het creëren van een sterke juridische basis.
“Het is als het tactisch opzetten van stukken op een schaakbord, zodat je jouw cliënt een zo sterk mogelijke positie geeft op het moment dat de onderneming in financieel zwaar weer komt te verkeren.” zegt hij over zijn benadering van juridische vraagstukken. Hij benadrukt het belang van duidelijke guidance, vooral in situaties waar juridische onzekerheid heerst.
“Het is als het tactisch opzetten van stukken op een schaakbord, zodat je jouw cliënt een zo sterk mogelijke positie geeft op het moment dat de onderneming in financieel zwaar weer komt te verkeren.” |
Herstructurering is puzzels oplossen
Van Rossum behandelt naast nieuwe financiering ook herstructureringen van bedrijven in financiële moeilijkheden.
"Wat ik zo interessant vind aan mijn werk is dat het vaak neerkomt op het oplossen van complexe puzzels. Een recent voorbeeld uit mijn praktijk is de overname van een onderneming door middel van een onderhandse dwangakkoord onder de WHOA. Complex in deze zaak was dat een deel van het onroerend goed dat nodig was voor de bedrijfsvoering eigendom was van verschillende aandeelhouders die buiten het akkoord vielen. Om de herstructurering te laten slagen moesten wij hierover separate afspraken maken met deze aandeelhouders. Deze moesten echter nog wel passen in het dwangakkoord. Ik vind juist die complexiteit leuk; dat zijn de leukste puzzels om op te lossen. "
___________________________________________________________________________________
De specialisatieopleiding Corporate Finance: De sleutel tot slimme financieringsstructuren en herstructureringen
Van Rossum is een van de praktijk-experts van de opleiding Corporate Finance, waarin deelnemers in vijf dagen leren over het samenstellen van een optimale financieringsmix. De cursus is praktijkgericht en biedt inzicht in zowel de theoretische als de praktische aspecten van financiering.
Wat kun je met de opleiding Corporate Finance
Na het volgen van de cursus kunnen deelnemers zelf de afwegingen maken die nodig zijn om een financieringsmix samen te stellen en zijn ze een waardige gesprekspartner in corporate finance transacties.
Stefan: “Als je weet hoe je deze financieringsstructuren opzet, begrijp je beter waarover je moet onderhandelen en welke keuzes voor een bedrijf het meest voordelig zijn.”
“Doel van de opleiding is dat je in staat bent om zelf de afwegingen te maken om een goede financieringsmix samen te stellen en dat je een volwaardige gesprekspartner bent in corporate finance transacties.” |
De opleiding heeft 5 cursusdagen en bestaat uit drie hoofdonderdelen:
1. het samenstellen van een geschikte financieringsmix;
2. onderhandeling over en documentatie van de afspraken met de financiers;
3. het begeleiden van herstructureringen.
Voor wie?
Deze opleiding is niet alleen bedoeld voor bedrijfsjuristen en advocaten, maar ook voor CFO’s, financieel directeuren en controllers die te maken hebben met private equity, venture capital en/of het aantrekken van externe financiering. Daarnaast is de specialisatieopleiding geschikt voor analisten, investment managers en andere medewerkers van private equity fondsen en verstrekkers van venture capital.
De cursus is uniek in Nederland vanwege de directe koppeling van theorie aan praktijk, met interactieve simulaties waarin de deelnemers de geleerde theorie in de praktijk kunnen toepassen.
Interesse in de Specialisatieopleiding Corporate Finance?
|
Bekijk ons cursusaanbod
Op zoek naar een juridische cursus in uw interessegebied? Bekijk ons actuele cursusaanbod.
Nieuwsbrief Leiden Law Academy
Op de hoogte blijven van interessante cursussen en specialisatieopleidingen in uw rechtsgebied? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.
Contactgegevens
Heeft u vragen over onze producten of diensten, of ontvangt u graag advies op maat? Neem dan contact met ons op!
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag per telefoon/mail tussen 09.00 – 12.30 en 13.30 – 16.00
Per mail:
pao@law.leidenuniv.nl
Telefoon
071-5278666