• Startdatum:
 • 18 juni 2024
 • Cursusduur:
 • 1 dag
 • Rechtsgebied:
 • Privacy en ICT recht
 • Soort:
 • Cursus
 • Accreditaties
 • NOVA:
 • 5

Over het symposium
Op Dinsdag 18 juni 2024 organiseert de Specialisatievereniging VPR-A in samenwerking met de Universiteit Leiden een symposium privacyrecht. Tijdens het VPR-A Symposium gaan vier tot vijf sprekers in op onderwerpen die actueel en relevant zijn voor juristen die op hoog niveau werken met privacy en gegevensbeschermingsrecht en is de perfecte kans voor iedere privacyspecialist om volledig op de hoogte te worden gebracht van de laatste ontwikkelingen. Er is veel ruimte voor vragen en debat en alles is direct toepasbaar in uw praktijk. Het symposium wordt afgesloten met een netwerk-borrel.

Hoofddocenten

 • prof. dr. mr. G.J. Zwenne, hoogleraar Recht en de Informatiemaatschappij bij eLaw, Centrum voor Recht en de informatiemaatschappij en partner bij Pels Rijcken
 • mr. dr. H.H. de Vries, advocaat en partner bij Kennedy Van der Laan en universitair docent Universiteit Utrecht
 • mr. ir. A.J. Dunnik, advocaat Coupry Advocaten

Sprekers (op alfabetische volgorde)

 • Tilly Alberga-Smits (Lemstra Van der Korst) over de ontvankelijkheid van AVG-claimstichtingen en de zaken tegen Meta, TikTok, Google enz.
 • Rosalie Brand (Kennedy van der Laan) over de juridische aspecten bij een cyberaanval en twee recente geruchtmakende rechtszaken daarover met implicaties voor de praktijk
 • Joost Gerritsen (LegalBeetle) over de laatste ontwikkelingen in Luxemburg
 • Bart van der Sloot (Tilburg University) over zijn nieuwe boek Regulating the Synthetic Society: Generative AI, Legal Questions, and Societal Challenges en op vraagstukken omtrent privacy, discriminatie, vrijheid van meningsuiting en de AI Act (gratis te downloaden op https://bartvandersloot.com)
 • Ellen Timmer (ellentimmer.com) over de verwerking van persoonsgegevens bij witwasbestrijding en in de Europese antiwitwasverordening die in aantocht is
 • Nicole Wolters Ruckert (Allen & Overy) spreekt over het Criteo-arrest van Gerechtshof Amsterdam en het IAB Europe arrest van 7 maart jl. en wat dat betekent voor de online behavorial advertizing                                                     

Doelgroep
Advocaten, bedrijfsjuristen, overheidsjuristen en juristen die zich bezighouden met privacyrecht.

Niveau
Verdiepingsniveau: deelnemers hebben meer dan één jaar ervaring in het betreffende vakgebied; voor deelname wordt basiskennis privacyrecht aanwezig verondersteld.

NOvA-punten
Het symposium is geaccrediteerd met 5 opleidingspunten van de NOvA (‘PO-punten’).

Mogelijkheden onderwijs op afstand   
Bij dit symposium is deelnemen op afstand helaas niet mogelijk.

Heeft u nog vragen?
Wij beantwoorden ze graag.

Per mail: pao@law.leidenuniv.nl
Telefonisch: 071 527 8666
Alle contactgegevens

Zie ook: paoleiden.nl/veelgestelde-vragen

VPR-A Symposium Privacy- en gegevensbeschermingsrecht 2024
Dinsdag 18 juni 2024

09:00 Ontvangst met koffie en thee
09:45 Joost Gerritsen
over de laatste ontwikkelingen in Luxemburg
10:30 Nicole Wolters Ruckert 
over het Criteo-arrest van Gerechtshof Amsterdam en het IAB Europe arrest van 7 maart jl. en wat dat betekent voor de online behavorial advertizing
11:30 Pauze
11:45

Ellen Timmer
over de verwerking van persoonsgegevens bij witwasbestrijding en in de Europese antiwitwasverordening die in aantocht is

Bepaalde private ondernemingen, zoals banken, hebben van de overheid de opdracht gekregen misdaadgeld te detecteren en vermoedens van misdaadgeld te melden bij een gespecialiseerde overheidsinstantie, FIU Nederland. Deze activiteiten van private ondernemingen worden als 'witwasbestrijding' aangeduid en leiden tot grootschalige verwerking van persoonsgegevens.
De aangewezen ondernemingen verwerken persoonsgegevens ten behoeve van hun klantenonderzoek. Zij zijn voorts verplicht tot het permanent monitoren van alle transacties en (als de nieuwe Europese regels in werking zijn getreden) alle activiteiten van hun klanten. De gegevensverwerking vindt niet alleen plaats bij de witwasbestrijdingsplichtigen zelf. Er is een omvangrijke industrie ontstaan die de private ondernemingen bedient bij het uitvoeren van hun misdaadbestrijdingstaken, onder meer datahandelaren zoals World-Check en gespecialiseerde IT-leveranciers.
Ellen Timmer gaat u juridisch wegwijs maken in dit voor privacyjuristen onbekende terrein, waar baanbrekende veranderingen op komst zijn door de invoering van een nieuwe Europese verordening.

12:45 Lunch
13:45 Tilly Alberga
over de ontvankelijkheid van AVG-claimstichtingen en de zaken tegen Meta, TikTok, Google enz.
14:30 Rosalie Brand
over de juridische aspecten bij een cyberaanval en twee recente geruchtmakende rechtszaken daarover met implicaties voor de praktijk
15:15 Pauze
15:30 Bart van der Sloot
over zijn nieuwe boek Regulating the Synthetic Society: Generative AI, Legal Questions, and Societal Challenges en op vraagstukken omtrent privacy, discriminatie, vrijheid van meningsuiting en de AI Act
16:30 Einde symposium en borrel
Spreker
mr. T. Alberga-Smits
...
Spreker
mr. R.C. Brand
...
mr. Joost Gerritsen Juridisch PAO Leiden
Spreker
mr. J. Gerritsen
...
Sloot docent bij Juridisch PAO Leiden
Spreker
dr. B. van der Sloot
...
Spreker
mr. E. Timmer
...
Nicole Wolters Ruckert
Spreker
mr. N. Wolters Ruckert
...
Faculteit Geesteswetenschappen

Cleveringaplaats 1, 2311 BD Leiden


LIPSIUS Gebouw
Zaal 0.19
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden

Met de auto:

Als u met de auto komt, volgt u de bestemming ‘parkeerterrein Haagweg’, waar u tegen betaling uw auto kunt parkeren (https://parkingleiden.com/). Daar vandaan is het zo’n 10 minuten lopen naar de congreslocatie.

Daarnaast kunt u ook een gratis shuttlebus pakken naar, onder andere, het Lipsius-gebouw op de Cleveringaplaats 1. Op de website kunt u ook het telefoonnummer vinden om te bellen om de gratis shuttlebus terug naar het parkeerterrein te boeken.

Met het OV:

Vanaf station Leiden Centraal:

Het is zo’n 20 minuten lopen naar het Lipsius-gebouw.

Met buslijnen 1 en 3 stapt u uit op de Paterstraat; aan de andere kan van de brug over de singel is het Lipsius-gebouw.

Vanaf station Leiden Lammenschans:

Het is zo’n 25 minuten lopen naar het Lipsius-gebouw.

Met buslijn 1 stapt u uit op de Paterstraat; aan de andere kan van de brug over de singel is het Lipsius-gebouw.

Regiobussen:

Bij busvervoer vanuit de regio via de Breestraat stapt u uit bij halte Breestraat en loopt u zo’n 7 minuten naar de locatie.

Voor reguliere deelnemers
€645,- (vrij van BTW) inclusief lunch, consumpties en digitaal cursusmateriaal

Voor leden van de Vereniging Privacyrecht Advocaten (VPR-A) en voor de alumni van de voorgaande edities van de JPAO/LLA VPR-A specialisatieopleiding Privacy- en Gegevensbeschermingsrecht.
€95,- (vrij van BTW) inclusief lunch, consumpties en digitaal cursusmateriaal*

*Klik hiervoor op inschrijven en selecteer daarna in de winkelwagen de eventuele korting voor VPR-A leden en oud-deelnemers selecteren. Door daarna op de twee pijltjes of op “controleer code” te klikken wordt de korting automatisch verrekend.

Voor deelnemers van de LLA VPR-A specialisatieopleiding Privacy- en Gegevensbeschermingsrecht 2024
€0,- (vrij van BTW) inclusief lunch, consumpties en digitaal cursusmateriaal.