• Startdatum:
 • 15 juni 2023
 • Cursusduur:
 • 2 dagen
 • Rechtsgebied:
 • Criminologie, Straf(proces)recht
 • Soort:
 • Congres

Over het NVC Congres 2023

Het jaarlijkse congres van de Nederlandse Vereniging voor Criminologie vindt plaats op donderdag 15 en vrijdag 16 juni 2023 in het Lipsius-gebouw in Leiden.

Dit jaar richten we de aandacht op het thema:

Criminologie zonder grenzen: op zoek naar andere perspectieven

Het afgelopen jaar zag schrijnende omstandigheden in Ter Apel en excuses vanuit de Nederlandse overheid voor het Nederlandse aandeel in de slavenhandel en slavernij. Grenzen zijn de afgelopen jaren een belangrijk onderdeel van de actualiteit geweest, maar ook van veel disciplines, en zullen dat, gegeven bredere ontwikkelingen, waarschijnlijk nog lang blijven.

Onderzoek op het gebied van grenscriminaliteit en -problematiek, zoals mensenhandel, immigratiedetentie, mensensmokkel, en (arbeids)uitbuiting heeft een lange traditie binnen de sociale wetenschappen. Deze onderzoeksgebieden focussen zowel op wereldwijde migratiepatronen als op disciplinaire en theoretische grenzen en beperkingen. Traditionele benaderingen op deze thema’s binnen de (Nederlandse) criminologie hebben ons namelijk laten zien hoe en welke wereldwijde (sociale) ongelijkheden en dynamieken dergelijke problemen op de voorgrond plaatsen en versterken. Desalniettemin is er minder aandacht besteed aan het begrijpen van de impact van migratie- en grenscontrolebeleid en -praktijken in/door het noorden op mensen, samenlevingen en staten in het zuiden, noch het beleid en de praktijken in het zuiden. Deze ontwikkelingen en het bestaan van onderbelichte perspectieven vraagt om nieuwe en vernieuwende onderzoeksmethoden, zoals netnografieën en methoden die de grenzen tussen de werkelijkheid en augmented/extended/virtual reality onderzoeken.

Daarom nodigen wij voor het komende NVC-congres onze criminologische gemeenschap uit om dit thema vanuit deze doorgaans onderbelichte perspectieven te verkennen. We zijn daarbij op zoek naar bijdragen die helpen bij de beantwoording van de volgende vragen: hoe zou een ‘zuidelijk perspectief’ op deze thema’s in de (Nederlandse) criminologie de ruimte kunnen krijgen? Met andere woorden, wat houdt het in om grensgebieden – politiek, methodologisch en theoretisch - vanuit het Global South perspectief te bestuderen?

Hierbij zijn bijdragen over onder andere de volgende onderwerpen relevant:

 • Globalisering, straf en migratie, inbegrepen onderwerpen als burgerschap, identiteit en verbondenheid, en hoe die worden geplaatst in de historische en evoluerende context van globalisering en migratie
 • De erfenis van het kolonialisme en verzet tegen en onderhandelingen met koloniale geschiedenissen in het Globale Zuiden, gekoppeld aan processen van grensvorming
 • Mediareacties en de publieke opinie op en over deze onderwerpen, waaronder de groeiende 'extreemrechtse' beweging
 • "Grenshulp", grenscontrole, veiligheid en ontwikkeling
 • Immigratiebeleid en -praktijken, waaronder pre- en postdeportatiedetentie binnen het strafrechtsysteem en wettelijke en strafrechtelijke bevoegdheden
 • Soevereiniteit, paramilitarisme en grenscontroles van landen in het Zuiden
 • De impact van de Covid-pandemie op dit thema
 • Zuidelijke epistemologieën en methodologieën


Naast presentaties die zijn gerelateerd aan het centrale thema is er tijdens het  congres traditiegetrouw volop ruimte voor panelsessies waarin sprekers hun onderzoeksbevindingen over en praktijkervaringen met diverse criminologische thema’s presenteren en bediscussiëren. De lijst met thema’s (zie hieronder) illustreert hoe gevarieerd het werk van de criminologische gemeenschap is, en het congres biedt een podium om ook deze thema’s aan bod te laten komen.

Op donderdag 15 juni en vrijdag 16 juni wordt na afloop van de sessies, als avondprogramma, een borrel georganiseerd in de Faculty Club te Leiden. U kunt bij inschrijving aangeven of u hierbij aanwezig zult zijn.

Het congres vindt plaats op donderdag 15 en vrijdag 16 juni 2023. Plenaire en panelsessies worden afgewisseld. Voor netwerken en het ontmoeten van collega’s is tevens ruimte tijdens de pauzes en de borrel(s).

Op donderdag 15 juni em vrijdag 16 juni wordt na afloop van de sessies, als avondprogramma, een borrel georganiseerd in de Faculty Club te Leiden. Gelieve bij inschrijving aangeven of u hierbij aanwezig zult zijn.

Een nadere uitwerking van de parallelsessies op beide dagen volgt tzt.

Voor inhoudelijke vragen kunt u zich richten tot de inhoudelijke programmacoördinator van het congres, Veronika Nagy (e-mail: v.nagy@uu.nl).

Sprekers

David Rodriguez Goyes

University of Oslo, Department of Criminology and Sociology of Law

Maartje van der Woude

Leiden University, Institute for Criminal Law & Criminology, Leiden Law School

Evelien Brouwer

Utrecht University, School of Law

Conny Rijken

Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen

Koen Leurs

Utrecht University, Department of Media and Culture

Fran Meissner

University of Twente, ITC

https://www.itc.nl/about-itc/organization/scientific-departments/urban-regional-planning-geo-information-management/

Spreker
mr. E. Brouwer
...
Spreker
D.R. Goyes
...
Spreker
dr. K Leurs
...
Spreker
F. Meissner
...
Spreker
prof. dr. C. Rijken
...
Spreker
prof. mr. dr. M.A.H. van der Woude
...
Faculteit Geesteswetenschappen

Cleveringaplaats 1, 2311 BD Leiden


Locatie

LIPSIUS Gebouw

Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden

Met de auto:

Als u met de auto komt, volgt u de bestemming ‘parkeerterrein Haagweg’, waar u tegen betaling uw auto kunt parkeren (https://parkingleiden.com/). Daar vandaan is het zo’n 10 minuten lopen naar de congreslocatie.

Daarnaast kunt u ook een gratis shuttlebus pakken naar, onder andere, het Lipsius-gebouw op de Cleveringaplaats 1. Op de website kunt u ook het telefoonnummer vinden om te bellen om de gratis shuttlebus terug naar het parkeerterrein te boeken.

Met het OV:

Vanaf station Leiden Centraal:

Het is zo’n 20 minuten lopen naar het Lipsius-gebouw.

Met buslijnen 1 en 3 stapt u uit op de Paterstraat; aan de andere kan van de brug over de singel is het Lipsius-gebouw.

Vanaf station Leiden Lammenschans:

Het is zo’n 25 minuten lopen naar het Lipsius-gebouw.

Met buslijn 1 stapt u uit op de Paterstraat; aan de andere kan van de brug over de singel is het Lipsius-gebouw.

Regiobussen:

Bij busvervoer vanuit de regio via de Breestraat stapt u uit bij halte Breestraat en loopt u zo’n 7 minuten naar de locatie.

Hieronder vindt u de tarieven voor deelname aan het NVC-congres. Bent u lid van de NVC, dan is inschrijving van het congres voordeliger. Wilt u alsnog lid worden van de NVC? U kunt zich inschrijven via www.criminologie.nl (regulier € 30 per jaar, AIO € 20 per jaar en student € 10 euro per jaar).

Inschrijftarieven voor NVC congres 2022

 

Regulier

AIO

Student

NVC-leden

€ 140

€ 120

€ 50

Niet-leden

€ 210

€ 160

€ 90

Indieners van een voorstel en sessievoorzitters en -organisatoren worden niet vrijgesteld van inschrijving en betaling.

De prijs is inclusief lunches, drankjes, borrel(s) op beide congresdagen. Het is niet mogelijk om u voor één dag in te schrijven. Bij annulering na 31 mei 2023 geldt geen restitutie van inschrijfgeld; wel kan een vervanger worden gezocht.

Op donderdag 15 en vrijdag 16 juni wordt na afloop van de sessies, als avondprogramma, een borrel georganiseerd in de Faculty Club te Leiden.
Gelieve bij inschrijving aangeven of u hierbij aanwezig zult zijn vanwege inschatting aantallen.