• Startdatum:
 • 28 november 2023
 • Cursusduur:
 • 1 dagdeel
 • Rechtsgebied:
 • Aansprakelijkheidsrecht, Bestuurs(proces)recht, Bouwrecht, Burgerlijk(proces)recht, Europees recht, Goederenrecht, Huurrecht, Mededingingsrecht, Omgevingsrecht, Onroerendgoed recht, Ruimtelijke ordeningsrecht en milieurecht, Verbintenissen- en contractenrecht
 • Soort:
 • Cursus
 • Accreditaties
 • NOVA:
 • 4

De cursus Actualiteiten Schaarse rechten in het publiek en privaatrecht zal aan de hand van recente voorbeelden uit de jurisprudentie een compleet beeld schetsen van de actuele stand van zaken van de verdeling van schaarse publieke en private rechten.

In november 2016 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een zaak over een speelautomatenhal in Vlaardingen geoordeeld dat op grond van het gelijkheidsbeginsel , op het moment dat er ruimte ontstaat een schaarse vergunning te verlenen, andere ondernemers in beginsel de mogelijkheid moet worden geboden mee te dingen naar die vergunning. Op 11 juli 2018 heeft de Afdeling hetzelfde geoordeeld voor schaarse subsidies. Op 10 mei 2023 heeft de Afdeling zich nogmaals gebogen over de vraag of de schaarse vergunningverlening in Vlaardingen rechtmatig heeft plaatsgevonden. Tijdens de cursus zal op deze en andere recente uitspraken over de verdeling van schaarse vergunningen, ontheffingen en subsidies in het bestuursrecht worden ingegaan.

De cursus is niet beperkt tot het bestuursrecht. De Hoge Raad oordeelde op 26 november 2021 immers dat ook bij grondverkoop het gelijkheidsbeginsel in acht moet worden genomen. Sindsdien is er veel jurisprudentie verschenen over de vraag wat deze verplichting betekent in het privaatrecht.

De ontwikkelingen over de toekenning van schaarse rechten volgen in hoog tempo. Na deze cursus bent u op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen. Tijdens de cursus zal steeds het perspectief van zowel de overheid als de geïnteresseerden in het schaarse recht worden belicht. Ook zullen veel praktische tips worden gegeven over de spelregels die gelden bij de verdeling van schaarse rechten. Stilgestaan zal worden bij zowel de vraag wanneer sprake is van een schaars recht als de vraag hoe een schaars recht moet worden verdeeld.

Kortom, na slechts één dagdeel beschikt u over de nodige parate kennis van de verdeling van schaarse rechten, worden ontwikkelingen voor u op “een rij gezet” en krijgt u inzicht in wat deze ontwikkelingen betekenen voor uw praktijk.

Docenten
Mr. dr. A. Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht, Universiteit Leiden.
Mr. D.K. Jongkind, promovenda aan de afdeling Staats- en bestuursrecht, Universiteit Leiden.

Doelgroep
Advocatuur, zittende en staande magistratuur, overheids- en bedrijfsjuristen.

Niveau
Verdiepingsniveau (doorgaans meer dan 1 jaar ervaring in het betreffende vakgebied; voor deelname wordt basiskennis bestuursrecht aanwezig verondersteld).

NOvA-punten
De cursus is geaccrediteerd met 4 opleidingspunten van de NOvA (‘PO-punten’).

Mogelijkheden onderwijs op afstand   
Bij deze cursus is deelnemen op afstand helaas niet mogelijk.

Heeft u nog vragen?
Wij beantwoorden ze graag.

Per mail: pao@law.leidenuniv.nl
Telefonisch: 071 527 8666
Alle contactgegevens
Zie ook: paoleiden.nl/veelgestelde-vragen

Tijd Omschrijving
12:00 Ontvangst met koffie, thee & broodjeslunch
12:30 College: Actualiteiten schaarse vergunningen
Docent: mr. D.K. Jongkind
13:45 Pauze
14:00 College: Actualiteiten schaarse subsidies
Docent: mr. D.K. Jongkind
15:15 Pauze
15:30 College: Actualiteiten schaarse private rechten
Docent: mr. dr. A. Drahmann
17:00 Einde 
mr. A. Drahmann Juridisch PAO Leiden
Docent
mr. dr. A. Drahmann
...
Docent
mr. D.K. Jongkind
...
Oude Sterrewacht

Sterrenwachtlaan 11, 2311 GW LEIDEN


€450,- (vrij van btw) inclusief lunch, consumpties en digitaal cursusmateriaal