• Startdatum:
 • 16 september 2022
 • Cursusduur:
 • 1 dagdeel
 • Rechtsgebied:
 • Privacy en ICT recht
 • Soort:
 • Cursus
 • Accreditaties
 • NOVA:
 • 1

Over het webinar
De Universiteit Leiden is in 2021 onder leiding van prof. Dirk Visser van start gegaan met de ‘Leiden Law Lunches’ reeks. Met prof. Visser is gestart met een wekelijkse reeks IE-webinars; zie voor meer informatie de website. In meerdere rechtsgebieden zal er een aanbod ontwikkeld gaan worden.

Leiden Law Lunches zijn informatieve online-bijeenkomsten (o.a. via Zoom) rond lunchtijd (van 12 tot 13 uur) over een actueel onderwerp en/of naar aanleiding van een actuele gebeurtenis op het betreffende rechtsgebied. De Leiden Law Lunch duurt één uur en levert voor de deelnemers uit de advocatuur één permanente opleidingspunt op. Tijdens de Leiden Law Lunch houden één, twee of drie deskundigen een inleiding en is er vervolgens ruim de tijd voor vragen en discussie onder toezicht van een gespreksleider.

De Leiden Law Lunch ‘Artificial Intelligence: Gelijke behandeling en algoritme-gedreven besluitvorming’ zal plaatsvinden op vrijdag 16 september 2022.
 

Over het webinar ‘Artificial Intelligence’: Gelijke behandeling en algoritme-gedreven besluitvorming
Zijn eerlijke algoritmen een mythe? Fairness is een normatief begrip dat zich niet laat vangen in één definitie. Het recht streeft naar contextuele gelijkheid door verdacht onderscheid, benadeling en mogelijke rechtvaardiging af te wegen per geval. Algoritmen scheren alle gevallen echter over één kam; excellent in het opvolgen van regels, maar geen ruimte voor uitzonderingen. Met betrekking tot het probleem van indirecte discriminatie (middels proxy-variabelen) bestaat er bijvoorbeeld geen eenduidige kwantitatieve methode om uitsluitsel te bieden welke variabelen ‘gerechtvaardigd’ in een algoritme te gebruiken zijn (zie sectie 1.4.3 van het EU rapport Algorithmic Discrimination in Europe).

Om digitalisering van algoritme-gedreven besluitvorming in goede banen te leiden, zullen juristen kwantitatieve methoden kwalitatief moeten leren interpreteren. Maar hoe realiseer je dit in de praktijk?

Onderwerpen
Tijdens dit webinar zullen Utrechts promovenda Ola Al Khatib en gastspreker Jurriaan Parie nader ingaan op:

Hoofddocenten

 • Mr. dr. Marlies van Eck, universitair docent Radboud Universiteit en partner/adviseur bij Hooghiemstra & Partners.
 • Mr. dr. Ronald van den Hoogen, hoofd van de Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO).

Sprekers

 • Ola Al Khatib BA LLM, promovenda aan de Universiteit Utrecht, onderzoek naar de regulering van algoritmische besluitvorming
 • Jurriaan Parie, Trustworthy AI data scientist en bestuurder van stichting Algorithm Audit
   

NOvA-punten
Het webinar is geaccrediteerd met 1 opleidingspunt van de NOvA (‘PO-punten’).

Om de PO-punt te verdienen, dient u na afloop van het webinar een aantal toetsvragen in te vullen in de digitale leeromgeving. Deze toetsvragen blijven open staan tot twee werkweken na afloop van het webinar. Nadere instructies over het invullen van de toetsvragen vindt u in het instructiedocument over online onderwijs in de Mijn Juridisch PAO-omgeving.

Doelgroep en Niveau
Iedereen die met AI bezig is of verwacht met AI in aanraking te komen en voor iedereen die interesse heeft in de juridische en ethische vragen die het oproept. Zoals advocaten, bedrijfsjuristen, compliance officers, overheidsjuristen (gemeenten, provincies, rijksoverheid etc.), leden rechterlijke macht, leden openbaar ministerie, medewerkers opsporingsdiensten (FIOD, politie etc.), medewerkers overheid, toezichthouders.

Prijs
Gratis

Toegang tot het webinar
Voor toegang tot het webinar hoeft u niets te downloaden. U ontvangt voor aanvang van de bijeenkomst een mail met de inloginstructie naar de digitale ontmoetingsruimte.

Opname
Het webinar wordt opgenomen. Wij streven om de opname na één werkweek beschikbaar te stellen in de digitale leeromgeving. U kunt de bijeenkomst terugkijken op een moment dat u uitkomt.

Meer verdieping?
Donderdag 3 november 2022 start de Leergang Artificial Intelligence, Recht en Ethiek. In 3 basisdagen en een of meerdere specialisatiemodule(s) naar keuze weet u in één eer alles wat u moet weten over AI!

Heeft u nog vragen?
Wij beantwoorden ze graag.

Per mail: pao@law.leidenuniv.nl
Telefonisch: 071 527 8666
Alle contactgegevens

Zie ook: paoleiden.nl/veelgestelde-vragen

Programma
11.45-12.00: inloggen
12.00-13.00: webinar

Cursusleider
mr. dr. B.M.A. van Eck
...
Ronald van den Hoogen docent AI PAO Leiden
Cursusleider
mr. dr. R.H. van den Hoogen
...
Docent
mr. O.A. Al Khatib LLM
...
J. Parie Juridisch PAO Leiden
Docent
J. Parie
...


Het Webinar - Basiscursus Contractenrecht 2022 vindt online plaats. U hoeft hiervoor niets te downloaden.
U ontvangt voor aanvang van de bijeenkomst een mail met de inloginstructie naar de digitale ontmoetingsruimte.

Dit webinar is gratis