Cybercrime opleiding Leiden

Nieuw in het cursusaanbod van Juridisch PAO Leiden is de Specialisatieopleiding Cybercrime. Onder leiding van bijzonder hoogleraar prof. mr. dr. Jan-Jaap Oerlemans. In dit artikel vertelt Jan-Jaap Oerlemans meer over deze opleiding.

In het kort, wat is cybercrime? En waarom is cybercrime nu zo actueel?

Jan-Jaap Oerlemans vertelt: "Cybercrime is criminaliteit waarbij computers en internet een rol spelen. Dat kan faciliterend zijn, zoals bij drugshandel en bij fraude dat nu (ook) via internet plaatsvindt. Of het kan  gericht zijn tegen computers, zoals bij hacken. Cybercrime groeit explosief, het komt zoveel voor dat het ook wel de ‘fietsendiefstal’ van de toekomst wordt genoemd. Sterker nog, in 2019 hadden Leidenaars meer kans slachtoffer te worden van cybercrime dan van fietsendiefstal volgens de Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek."   

Voor wie is de opleiding een must om aan deel te nemen?

Jan-Jaap: "Iedere rechercheur, strafrechtadvocaat, officier van justitie of rechter zal in de toekomst te maken krijgen met één of andere vorm van cybercriminaliteit. Met deze specialisatieopleiding ben je daar goed op voorbereid. Je kent de fenomenen en belangrijker nog, je begrijpt wat er gebeurt en kent de relevante (nieuwe) strafbaarstellingen. Het opsporingsproces is ook echt anders bij cybercrime dan bij traditionele criminaliteit en het is essentieel daarover kennis op te doen. Ik verwacht ook dat digitaal bewijs in de rechtszaal de komende jaren een steeds grotere rol zal spelen."

De leergang Cybercrime van Juridisch PAO Leiden is dus gericht op professionals die zich bezighouden met strafrecht, de reclassering, leden van de rechtspraak en advocaten die zich willen specialiseren in dit vakgebied. De leergang staat uiteraard ook open voor andere academici met interesse in cybercriminaliteit. De opleiding wordt gegeven door de beste docenten in Nederland op dit vakgebied, waarbij ook veel aandacht is voor de achtergronden van deze criminaliteit. Daarom zijn de docenten niet alleen juristen, maar ook aantal criminologen en een lector op het gebied van digitaal bewijs verzorgen onderdelen van de opleiding.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

In deze 6-daagse leergang Cybercriminaliteit krijgen deelnemers inzicht in de verschillende verschijningsvormen en strafbaarstellingen van cybercriminaliteit. De deelnemers leren meer over daders en slachtoffers van cybercriminaliteit in Nederland en over de opsporing en handhaving van cybercriminaliteit. 

De contactbijeenkomsten zijn interactief, waarbij met voorbeelden en casussen de deelnemers worden geprikkeld tot discussie en reflectie. Voorafgaand aan de lesdagen wordt het onderwijsmateriaal, waaronder literatuur en video’s, aan de deelnemers beschikbaar gesteld in de digitale leeromgeving. Deelnemers zijn aan het einde van de opleiding uitstekend voorbereid om in de strafrechtspraktijk met zaken van cybercriminaliteit te werken.

Wat hebben deelnemers na-afloop geleerd?

"Na afloop kunnen deelnemers goed beslagen ten ijs echte cybercrimezaken behandelen. Van de zeer technische – meer ‘high tech’ zaken – met bijvoorbeeld malware tot nu al reguliere zaken over fraude en phishing via internet en witwassen met bitcoins. Omdat cybercrime zo sterk groeit, verwacht ik ook dat het mooie carrièreperspectieven biedt voor professionals die in dit vakgebied willen doorgroeien", aldus Jan-Jaap. 

Hoe ziet de afsluitende toetsvorm eruit?

De opgedane kennis van deelnemers wordt getoetst aan de hand van enkele (optionele) opdrachten ter voorbereiding van de lesdagen.

De opleiding wordt afgesloten met een (optioneel) mondeling examen, dat wordt afgenomen aan de hand van een casus die de deelnemer 40 minuten voor het examen kan bestuderen. Jan-Jaap: "Ik begrijp dat dit best spannend kan zijn voor deelnemers, maar in de werkpraktijk worden straks ook vragen over cybercrime gesteld en dan wordt verwacht dat je snel en goed antwoord kan geven." 

Waarom de leergang Cybercriminaliteit volgen bij Juridisch PAO Leiden?

  • Verdiep u in korte tijd in de nieuwe vorm van criminaliteit
  • In de Mijn JPAO leeromgeving treft u digitaal cursusmateriaal, bestaande uit literatuur en video’s. Dit kunt u gebruiken ter voorbereiding op de bijeenkomsten en ten alle tijden als naslagwerk
  • Gedoceerd door wetenschappelijke- en praktijkgerichte experts op het gebied van cybercriminaliteit
  • Interactie tijdens de bijeenkomsten wordt gestimuleerd door het bespreken van voorbeelden uit uw eigen praktijk en casussen
  • Onderlinge kennisdeling en mogelijkheid tot netwerken
  • Het onderwijs vindt plaats op de prachtige cursuslocatie de Oude Leidse Sterrewacht 

Inschrijven Specialisatieopleiding Cybercrime

Bent u enthousiast geworden en wilt u zich verdiepen in de juridische aspecten van cybercrime? Inschrijven voor de Specialisatieopleiding Cybercrime is nu mogelijk. 

Om de interactiviteit en kwaliteit van ons onderwijs te waarborgen, hanteren wij een maximum aantal cursisten.

De eerste bijeenkomst vindt plaats op 21 mei 2021 in de Oude Leidse Sterrewacht. Onze cursuslocatie voldoet aan de gestelde coronamaatregelen van het RIVM en de Universiteit Leiden. We houden als cursist, spreker en medewerker 1,5 meter afstand voor, tijdens en na de bijeenkomst, tijdens de lunch en breaks.

Accreditatie: 30 PO NOvA

Prijs: € 2750,- (vrij van btw)