Nieuw in het cursusaanbod JPAO Leiden

Bij Juridisch PAO Leiden ontwikkelen we, samen met onze gespecialiseerde en betrokken docenten continu nieuw cursusaanbod. Dit kunnen cursussen zijn die aansluiten bij nieuwe wet- en regelgeving en actuele onderwerpen of specialistische opleidingstrajecten. We breiden ons opleidingsaanbod dit jaar uit met maar liefst drie nieuwe (online) specialisatieopleidingen en meerdere cursussen.

Marco van der Ree, directeur van Juridisch PAO Leiden vertelt: “Ieder jaar proberen wij één of twee specialisatietrajecten aan ons aanbod toe te voegen. We merken dat onder juridische professionals de tendens naar specialiseren door zet. Daar willen we zo goed mogelijk op inspelen. In 2019 voegden we twee specialisatieopleidingen toe aan ons aanbod: de specialisatieopleiding Ondernemingsrecht en de VPR-A specialisatieopleiding Privacy- en Gegevensbeschermingsrecht. Dit jaar introduceren we drie nieuwe specialisatieopleidingen: Artificial Intelligence voor juristen, Cybercrime en WHOA-Herstructureringsdeskundige. Extra bijzonder is dat binnenkort onze eerste volledige online leergang van start gaat: Artificial Intelligence voor juristen. Een prachtige mijlpaal!”

Nieuwe specialisatietrajecten 2020

Online leergang Artificial Intelligence voor juristen

Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie) gaat ons werk- en privéleven de komende jaren veranderen. De juridische kant van deze nieuwe ontwikkeling wordt steeds meer zichtbaar. Hoe voorkomen we ingebouwde vooroordelen, welke wetgeving geldt voor autonoom handelende robots, is onze privacy gewaarborgd, kan je menselijke waarden en morele codes in algoritmes inbouwen?

De online leergang Artificial Intelligence (start 29 oktober 2020) richt zich op juristen die zich op de toekomst van Artificial Intelligence willen voorbereiden en verdiepen in moderne technologie en in de juridische aspecten van AI en algoritmes. De leergang bestaat uit een 3-daagse basiscursus en een of meerdere aanvullende specialisatiemodules over strafrecht, toepassing van AI in de overheid, Legal Tech of AI in het gezondheidsrecht. U kunt live deelnemen aan de sessies of deze naderhand terugkijken op een moment dat het u uitkomt. De leergang staat onder leiding van mr. dr. Marlies van Eck en dr. mr. Ronald van den Hoogen.

De leergang AI voor juristen editie najaar 2020 is voltekend. Heeft u interesse om deel te nemen aan de volgende editie (najaar 2021)? Stuurt u ons dan een e-mail en wij informeren u zodra inschrijven mogelijk is!

Specialisatieopleiding Cybercrime

Cybercriminaliteit groeit terwijl traditionele criminaliteit daalt, zo rapporteerde het CBS. Delicten als computervredebreuk (‘hacken’) en online oplichting komen relatief veel voor in Nederland en de kans is groot dat u daar in uw professionele praktijk mee te maken krijgt. Het is daarom als juridisch professional van belang om kennis op te doen over cybercriminaliteit met de laatste strafrechtelijke en criminologische inzichten

In de 6-daagse specialisatieopleiding Cybercrime (start 21 mei 2021) krijgt u inzicht in de verschillende verschijningsvormen en strafbaarstellingen van cybercriminaliteit. Met zeer ervaren docenten op het gebied van cybercriminaliteit kijkt u o.a. mee in de donkere wereld van ‘darknet markets’. De contactbijeenkomsten zijn interactief, waarbij met voorbeelden en casussen deelnemers worden geprikkeld tot discussie en reflectie. Voorafgaand aan de lesdagen wordt het onderwijsmateriaal, waaronder literatuur en video’s, aan de deelnemers beschikbaar gesteld. De opleiding staat onder leiding van prof. mr. dr. Jan-Jaap Oerlemans

Online Specialisatieopleiding WHOA-Herstructureringsdeskundige

Nu veel ondernemingen door de coronapandemie hun bedrijfsvoering niet op de gebruikelijke manier kunnen voortzetten, is de verwachting dat meer ondernemingen te maken krijgen met geldproblemen en misschien zelfs met faillissement. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) van minister Dekker (Rechtsbescherming) is ontworpen om bedrijven niet kapot te laten gaan. De WHOA maakt het voor ondernemingen makkelijker om een akkoord te bereiken met de schuldeisers en aandeelhouders over de herstructurering van schulden. Naar verwachting zal de WHOA binnen organisaties tot een geheel nieuwe herstructureringsdynamiek leiden. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de zogenoemde ‘herstructureringsdeskundige’. Deze persoon kan door de rechtbank worden aangesteld, op verzoek van zowel schuldeisers, aandeelhouders als schuldenaren.

In de nieuwe online specialisatieopleiding WHOA (start januari 2021) van JPAO Leiden krijgen deelnemers een inleiding van het WHOA-juridische kader. Aan de orde komen ook: Valuation principes, WHOA-valuation casus, business restructuring in de praktijk, het perspectief van financiers in de WHOA, onderhandelen in de WHOA-praktijk, mediation, conflictmanagement en de rol van de rechter-commissaris. Na deelname beschikken deelnemers over diepgaande kennis van de WHOA-wetgeving en weten zij het WHOA-traject zelfstandig in praktijk te begeleiden. Onder leiding van prof. dr. Jan Adriaanse, prof. mr. Reinout Vriesendorp en prof. mr. Harold Koster.

Cursussen over actuele onderwerpen

Willem-Jan Moolenaar, opleidingsmanager bij JPAO Leiden: “In onze webinars worden uiteraard corona-gerelateerde onderwerpen besproken. Denk aan het webinar ‘Corona en Contract’ op 17 november. De bestaande contracten waren niet ingericht op het corona virus en zijn gevolgen. Werk aan de winkel dus voor contractjuristen! Ook het bestuursrecht is als gevolg van de coronacrisis erg in beweging. Enerzijds omdat veel crisismaatregelen via het bestuursrecht worden uitgevoerd. En anderzijds omdat als gevolg van de crisis het ‘normale’ bestuurs(proces)recht niet altijd meer kan worden toegepast. Er is sprake van veel nieuwe regelgeving en jurisprudentie, daarom organiseren we op 2 december aanstaande het webinar ‘Bestuursrecht in coronatijd’.

Lifelong learning bij JPAO Leiden

Marco van der Ree: “In ieder rechtsgebied is ons aanbod dusdanig breed, op basis- en verdiepend niveau, actualiteiten cursussen en specialisatieopleidingen, zodat elke juridische professional, beginnend en ervaren, bij ons terecht kan om zijn/haar kennis up to date te houden”.

Te verwachte cursussen of opleidingen

Ons cursusaanbod is altijd in ontwikkeling vertelt Willem-Jan Moolenaar. Zo staat er onder andere een specialisatietraject eHealth/Gezondheidsrecht in de spreekwoordelijke ‘kinderschoenen’. Moolenaar: "Juridisch PAO Leiden is door de NOvA officieel erkend voor het faciliteren van online postacademisch juridisch onderwijs. Dit houdt in dat onze webinars, online cursussen, leergangen en specialisatieopleidingen voldoen aan de eisen die de NOvA heeft opgesteld.”

Bekijk ons actuele cursusaanbod.

Op de hoogte blijven van nieuwe cursussen en opleidingen in het rechtsgebied van uw interesse? Meld u aan voor de nieuwsbrief.