Juridische Podcasts luistertips

Juridische podcasts zijn tegenwoordig ontzettend populair! In een kort tijdsbestek blijft u als juridisch professional op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de juridische dienstverlening. Een podcast is eenvoudig te beluisteren via een app op uw mobiele telefoon wanneer u onderweg bent of, in tijden van de corona-crisis, thuis zit. Ook kunt u een podcast luisteren via een desktop. Plug uw oordoppen in of zet de speaker aan.

JPAO Leiden zet 6 juridische podcasts op een rij die de moeite zijn om te luisteren.

Top 6 juridische podcasts

1. De Leidse Noot

De eerste juridische podcast die wij aanbevelen, is de wekelijkse podcast ‘De Leidse Noot’. De Leidse Noot is een podcast van de Afdeling Burgerlijk Recht van de Universiteit Leiden en wordt veelal gemaakt door Thijmen Nuninga en Thijs Beumers. Wekelijks wordt een nieuwe podcast geüpload betreft de jurisprudentie van de Hoge Raad op het gebied van het burgerlijk (proces)recht. De podcasts van de Leidse Noot duren circa 15 tot 20 minuten. Binnen een kort tijdsbestek bent u weer up to date over recente jurisprudentie! 

In dit artikel geeft Thijmen een kijkje achter de schermen en vertelt hij over het ontstaan van De Leidse Noot en hoe de voorbereidingen voor het opnemen van een aflevering in werk gaan.

Luister naar de juridische podcast ‘De Leidse Noot’.

Tevens is De Leidse Noot podcast te beluisteren via Spotify.

2. AboutLaw - Podcast voor juristen

De tweede juridische podcast die wij aanraden, is de AboutLaw podcast. De AboutLaw podcast wordt gemaakt door ervaren advocaat en bedrijfsjurist Bob Rietjes. Met enige regelmaat worden nieuwe podcast geüpload waarin Bob met professionals praat over actuele juridische gebeurtenissen en recente uitspraken. Een aflevering duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Een aflevering die wij aanraden om te beluisteren, is de aflevering ‘Schaarse vergunningen’. Mr. dr. Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent van de afdeling Staats- en Bestuursrecht bij de Universiteit Leiden en tevens hoofddocent van onze specialisatieopleiding Aanbesteding & Schaarse rechten, spreekt over het onderwerp schaarse vergunningen. Hoe verdeel je op eerlijke en transparante wijze schaarse vergunningen? Bob en Annemarie bespreken in deze aflevering uitgebreid dit onderwerp.

Een andere luistertip is de aflevering ‘Trends & ontwikkelingen in de advocatuur’. In deze aflevering wordt de toekomst van de juridische dienstverlening in Nederland op kritische wijze belicht.

Luister naar de AboutLaw podcast of via Spotify.

3. BNR Juridische Zaken

BNR heeft een lange tijd wekelijks podcasts opgenomen over diverse juridische onderwerpen. Paul van Liempt, journalist, belichten onderwerpen als ‘Robots in de advocatuur’, ‘Witwassen via online games’ en ‘Schaarse vergunningen’. De afleveringen duren maximaal 25 minuten en zijn zeker de moeite waard om eens (terug) te luisteren.

De BNR Juridische Zaken podcast kunt u online en via Spotify luisteren.

4. RECHTspreekt - Wolters Kluwer

In ons rijtje aanbevolen juridische podcasts, mag de podcast RECHTSPREEKT van Wolters Kluwer niet ontbreken. Deze Nederlandstalige juridische podcast is gemaakt voor, door en samen met juristen. Wekelijks worden in de korte afleveringen actualiteiten en trends besproken en worden diverse professionals geïnterviewd.

RECHTspreekt is zowel online als via Spotify te beluisteren.

5. Radio Rechtsstaat

Waarom gaat de rechtsstaat ons iets aan? In Radio Rechtsstaat geven (én krijgen) presentatoren Nienke Venema (directeur Stichting Democratie en Media) en Jelle Klaas (mensenrechtenadvocaat en Litigation Director van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten) aan de hand van gesprekken met deskundigen meer duidelijkheid over wat de rechtsstaat inhoudt en over in hoeverre deze ook in Nederland onder druk staat. Iedere 35 minuten durende aflevering komt een ander onderwerp binnen de rechtsstaat aan bod en wordt besproken waarom dit ook voor luisteraars belangrijk is.

De afleveringen van Radio Rechtsstaat zijn te beluisteren via alle podcast-aanbieders en via de website van Radio Rechtsstaat.

Bonus luistertip: Law in the Time of COVID-19

Een zeer actuele podcast, is de ‘Law in Time of COVID-19’ podcast van het Canadese advocatenkantoor McCarthy Tétrault. In deze Engelstalige podcast bespreken diverse professionals uit hoe (Canadese) overheden, organisaties en individuen de impact van de corona-uitbraak beheren. In de afleveringen wordt bekeken hoe men in deze tijd kan omgaan met de diverse (juridische) uitdagingen die in het verschiet liggen.

Bijna dagelijks worden nieuwe afleveringen geüpload op Spotify.

Dat waren onze aanraders betreft juridische podcasts. Heeft u al eens een (juridische) podcast beluisterd?

Hoe kunt u een podcast beluisteren?

Een podcast is eenvoudig te beluisteren via computer, tablet of mobiel. Wij raden de volgende (gratis) apps aan:

Voor Apple gebruikers:

  • Apple Podcasts (geïnstalleerd op alle iPhones/iPads, gratis)
  • Stitcher (gratis)
  • iTunes (€)
  • Spotify (gratis versie en abonnement)
  • Pocket Casts (€)

Voor Android gebruikers:

  • Google Podcasts (geïnstalleerd op alle Android telefoons, gratis)
  • Stitcher (gratis)
  • Spotify (gratis versie en abonnement)
  • Pocket Casts (€)

Tip: Abonneer op uw favoriete podcast via Apple Podcast, Stitcher (voor Android) of Spotify, zo mist u geen aflevering!

Liever lezen? Bekijk onze top 5 canon

Bent u meer een liefhebber van literatuur? Lees hier onze top 5 canon; boeken die iedere jurist gelezen moet hebben!