Specialisatieopleiding Civiele Cassatie en procesrecht

Onder leiding van hoofddocenten prof. mr. Alex Geert Castermans en mr. Vivien Rörsch start Juridisch PAO Leiden in het voorjaar 2020 wederom de specialisatieopleiding Civiele Cassatie en procesrecht. Tussen eind maart en halverwege oktober vinden acht cursusdagen plaats. Het programma van de opleiding vernieuwt ieder jaar. Dit maakt dat het programma actueel blijft en aansluit bij de dagelijkse praktijk. De opleiding wordt gekenmerkt door veel interactie en het uitwisselen van praktijkervaring.

We spraken een van de hoofddocenten, mevrouw Vivien Rörsch over de verdere invulling van de specialisatieopleiding.

Laten we even teruggaan naar het begin: Waarom is de specialisatieopleiding Civiele Cassatie en procesrecht geïntroduceerd en hoe is dit in zijn werk gegaan?

De aanleiding voor het starten van deze specialisatieopleiding, was de Verordening vakbekwaamheidseisen voor de civiele cassatieadvocatuur van 2012. Civiele cassatieadvocaten moeten jaarlijks tien opleidingspunten halen op het gebied van cassatie. De behandeling van cassatiezaken vergt namelijk specifieke deskundigheid. Sinds de oprichting van deze opleiding in 2013, zet Juridisch PAO Leiden zich in om cassatieadvocaten en andere professionals te ondersteunen om aan die vakbekwaamheidseisen te voldoen.

Wat is de doelgroep van de specialisatieopleiding?

De specialisatieopleiding Civiele Cassatie en procesrecht is er voor ervaren cassatieadvocaten en voor advocaten die zich willen specialiseren als advocaat bij de Hoge Raad. Het zijn advocaten die zich breder willen ontwikkelen door hun kennis van het procesrecht te vergroten en specifieke vaardigheden uit te breiden. Zij beseffen zich namelijk dat het cassatievak niet alleen inhoudelijke kennis vereist.

Welke onderwerpen worden tijdens de specialisatieopleiding besproken?

Tijdens de specialisatieopleiding komen niet alleen actuele rechtsontwikkelingen aan bod. Alle aspecten die van belang zijn voor cassatievraagstukken passeren de revue, zoals de valkuilen in hoger beroep, grondrechten en ethiek. De deelnemers ontvangen veel concrete tips voor de cassatieprocedure, de prejudiciële procedure, en de procedure na verwijzing, maar ook direct toepasbare handvatten voor het cassatiemiddel, de schriftelijke toelichting en de Borgersbrief,

Wat maakt volgens u deze specialisatieopleiding bij Juridisch PAO Leiden zo speciaal ten opzichte van eventuele andere aanbieders?

Uniek is dat wij het programma elk jaar vernieuwen. Zo blijven we actueel en sluiten we aan bij de dagelijkse praktijk. Elk jaar vullen we het aanbod aan met nieuwe onderwerpen en docenten. Maar wat goed is, blijft. Zo is er ieder jaar een masterclass waar raadsheren concrete handvatten bieden voor het opstellen van een middel. Doordat de groep klein is, is deze intensieve interactie mogelijk.

Bovendien vragen we iedereen die aanschuift de opleiding te evalueren. De gemiddelde score van de specialisatieopleiding van vorig jaar was 8,4. Onze docenten werden ervaren als deskundig, interactief en inspirerend en ontvingen dan ook hoge beoordelingen. Daar zijn we als hoofddocenten best trots op!

Er komen verschillende docenten aan het woord tijdens de modules. Waarmee onderscheidt de samenstelling van het docententeam zich?

Wetenschappelijk verantwoord en praktisch relevant – dat is waarop wij onze docenten selecteren. Kwaliteit en bevlogenheid staan voorop. Maar minstens zo belangrijk is dat de docenten met twee benen in de praktijk staan. Onze docenten zijn cassatieadvocaten, raadsheren, AG’s, wetenschappers en medewerkers van het wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad.

 Na afloop van de opleiding is er een feestelijke afsluiting: een uitstekend drie gangendiner in het Prentenkabinet in de historische binnenstad van Leiden. Een goede gelegenheid om met alle deelnemers en docenten in een informele setting de opleiding af te sluiten.

Einddiner Specialisatieopleiding Civiele Cassatie en procesrecht

Tot slot, wat heeft de deelnemer geleerd na afronding van de specialisatieopleiding?

Scherper inzicht in alle bij de cassatierechtspraak betrokken rollen. Meer begrip hoe de civiele kamer van de Hoge Raad opereert. Concrete handvatten voor het opstellen van cassatiestukken, van het cassatieadvies tot de Borgersbrief.

Inschrijving en deelname Specialisatieopleiding Civiele Cassatie en procesrecht

De eerste bijeenkomst van de Specialisatieopleiding Civiele Cassatie en procesrecht start op maandag 23 maart 2020.

Er is maximaal plaats voor 25 deelnemers, wacht daarom niet te lang met aanmelden.

Het is tevens mogelijk om per module in te schrijven.

Accreditaties NOVA: 48
PE Cassatie: 48

Inschrijven is vanaf nu mogelijk.

Bekijk deze pagina voor verdere informatie over de invulling van het programma van de specialisatieopleiding Civiele Cassatie en procesrecht. De docenten worden nader bekend gemaakt.

Overige cursussen JPAO Leiden

Interesse in een cursus die betrekking heeft op dit rechtsgebied? Bekijk het actuele juridische cursusaanbod.