Beeld van de marechaussee voor de leergang jihadisme en terrorisme bij Juridisch PAO Leiden

Op dinsdag 26 november 2019 werd bekend dat in Zoetermeer en Den Haag twee mannen van Nederlandse en Iraanse afkomst zijn aangehouden vanwege het voorbereiden van een terroristische aanslag. Mogelijk zouden zij eind van dit jaar een aanslag hebben willen plegen met bomvesten en een of meerdere autobommen. Het doelwit van deze aanslag is volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie nog niet duidelijk geworden. Dat de twee mannen (20 en 34 jaar oud) bezig waren met de voorbereidingen hiervan, is gebleken uit het feit dat zij leerden hoe explosieven gemaakt konden worden.

Inzet van infiltranten

Na een tip van de inlichtingendienst AIVD kwam de politie de twee mannen op het spoor. In de tip stond vermeld dat zij een jihadistische aanslag wilden plegen. Het ambtsbericht ging volgens de OM-woordvoerder specifiek over deze twee personen en niet over een groter netwerk. De politie zette twee infiltranten in om bewijs tegen de twee te verzamelen. De infiltranten namen contact op met de verdachten en kregen zodoende meer zicht op de plannen.

Juridisch PAO Leiden sprak met professor dr. Afshin Ellian (Hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap Universiteit Leiden en Wetenschappelijk Directeur Instituut voor Metajuridica) cursusleider van de leergang jihadisme en terrorisme. Prof. dr. Ellian over het recentelijke nieuwsbericht: “De inzet van infiltranten in dit soort situaties is een gevoelige kwestie. Daarmee maakt de politie bijzondere opsporingsmethoden. Dat moet op aanwijzingen van de AIVD of andere diensten gebaseerd zijn. Dat is ook hier het geval. Het is nu aan de rechter om deze werkwijze te beoordelen.”

Jaarverslag 2018 AIVD

Zoals de AIVD in het jaarverslag van 2018 beschreef, was in 2018 sprake van een toename van incidenten met een jihadistische, terroristische of radicaalislamitische achtergrond. Er vonden dat jaar verschillende arrestaties plaats in Rotterdam en Arnhem. Vooral de aanhoudingen in Arnhem waren opmerkelijk. Uit onderzoek van de AIVD is gebleken, dat de aangehouden personen in Arnhem behoorden tot een jihadistisch netwerk waarvan de oorsprong in Arnhem lag. Ook bleek uit het onderzoek dat er voorbereidingen werden getroffen voor een terroristische aanslag in Nederland.

Is de kans op een terreuraanslag in Nederland aanwezig vroegen we aan prof. dr. Ellian. Er bestaat een reële kans op een terreuraanslag, zegt prof. dr. Ellian. “De vernietiging van het fysieke kalifaat betekent niet de vernietiging van de organisatie van de IS of Al-Qaeda. Bovendien is de ideologie van het islamitisch terrorisme nog steeds populair bij sommige radicale moslims. Er worden talloze maatregelen genomen om te voorkomen dat er een aanslag wordt gepleegd. Uiteindelijk is het van belang dat politie, gemeentes, militairen en inlichtingendiensten over voldoende kennis omtrent de ideologie van jihadisme en de verspreiding daarvan beschikken. Alleen op die manier kunnen we de kans op een terreuraanslag tot een minimum beperken”, zegt prof. dr. Ellian.

De leergang Jihadisme en Terrorisme 2021

Op 3 november 2021 start Juridisch PAO Leiden wederom de leergang ‘Jihadisme, terrorisme: ideologie, recht en beleid’. In deze leergang, bestaande uit 8 opleidingsdagen, wordt onder leiding van prof. dr. Ellian ingegaan op het jihadistische terrorisme en contraterrorisme vanuit minstens drie perspectieven: de ideologische grondslag van het jihadisme, de juridische aspecten van de strijd tegen het terrorisme en terrorisme in de context van de internationale betrekkingen en internationaal recht. De leergang is zeer interdisciplinair van aard en richt zich op deelnemers vanuit lokale overheden (zoals veiligheidsfunctionarissen), ministeries, advocatuur, marechaussee en politie, banken en verzekeraars. De leergang wordt afgesloten met het schrijven van een paper over een van de onderwerpen die tijdens de leergang aan bod is gekomen. Afsluitend ontvangen de deelnemers een diploma en certificaat tijdens de diploma-uitreiking en is er een feestelijke borrel.

Vierde editie

Marco van der Ree, directeur Juridisch PAO Leiden over de huidige leergang Jihadisme en Terrorisme: “Het animo voor de leergang Jihadisme en Terrorisme is het afgelopen jaar toegenomen. Wij als PAO Leiden zijn ontzettend trots op het gemiddelde rapportcijfer per bijeenkomst van een 8,3! Onder leiding van prof. dr. Ellian verzorgen diverse gerenommeerde gastsprekers de bijeenkomsten. Denk aan Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dr. P.J. Aalbersberg, Landelijk Officier van Justitie mr. drs. B. Den Hartigh en Oud-commandant der Strijdkrachten mr. D.L. Berlijn”. De kracht en bijzonderheid van deze leergang bij JPAO Leiden ligt volgens van der Ree in de unieke combinatie van expertise op drie gebieden: recht (in het bijzonder strafrecht), politiek en geopolitiek en de religie, in de in dit geval radicale verschijning van de islam.

De actualiteit bevestigt het nut en de noodzaak van de kennis over het jihadisme en het internationale terrorisme met zijn netwerken en vertakking. Juist daarom is deze leergang opgezet en wordt deze ook voortgezet, zeggen prof. dr. Ellian & van der Ree beide instemmend.

Meer informatie over de leergang Jihadisme en Terrorisme

Lees op onze website meer over de inhoud van de leergang jihadisme, terrorisme: ideologie, recht en beleid. Schrijf u nu in!

Of vraag de brochure aan. U ontvangt een vrijblijvende brochure met informatie over de leergang in uw mailbox.

Wilt u op de hoogte blijven van ons actuele cursusaanbod? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Bron nieuwsbericht: NOS.nl