Juridisch PAO Leiden introduceert de Specialisatieopleiding Ondernemingsrecht (42 NOVA, 42 NBA). Onder leiding van hoofddocenten Barbara van Hussen en Reinout Vriesendorp zullen er tussen september 2019 en maart 2020 tien bijeenkomsten plaatsvinden voor advocaten, bedrijfsjuristen en andere juristen die zich verder willen specialiseren in het ondernemingsrecht.

Wat maakt deze Specialisatieopleiding zo speciaal ten opzichte van andere aanbieders?

De Specialisatieopleiding Ondernemingsrecht heeft tien bijeenkomsten in de periode september 2019 tot en met maart 2020 en is zo opgezet, dat de cursist 24 PE punten kan behalen in het najaar 2019 en de andere 18 PE punten in het voorjaar van 2020. Daarnaast heeft de cursusleiding gezorgd dat in de tien bijeenkomsten alle belangrijke onderwerpen aan bod komen en verschilt elke bijeenkomst qua opbouw van een gewone opleiding of cursus:

De meeste opleidingen die tegenwoordig worden aangeboden zijn zeer theoretisch. Dat is onze Specialisatieopleiding ook, daarvoor zijn wij wetenschappers. Echter, mede door de praktijkervaring en daarnaast de wetenschappelijke achtergrond van het docententeam, zal de insteek ook zeer gericht zijn op de praktijk. Er zullen tijdens de bijeenkomsten casussen worden behandeld. Daarnaast is er veel gelegenheid voor interactie. Vragen, discussie en het uitwisselen van ervaringen door de deelnemers kunnen niet worden weggedacht tijdens het volgen van deze opleiding. Dit is een verrijking voor alle betrokkenen. Zowel voor deelnemers als voor het docententeam.’’ 

Barbara, wat houdt deze aanpak precies in?

De praktische manier van aanpak en de interactiviteit houdt in dat de docent aan het eind van iedere bijeenkomst een op de praktijk gerichte casus met onze deelnemers bespreekt. Op die manier wordt de stof pas écht begrepen en gaat hij leven onder de deelnemers. Onze deelnemers zijn juristen met een drukke praktijk die vaak geen tijd hebben om, naast het bestuderen van het cursusmateriaal, bijvoorbeeld ook nog verplichte huiswerkopdrachten te maken. Daarom hebben wij gekozen voor deze aanpak/opbouw.”

Waarmee onderscheid het docententeam zich?

Jullie zien beiden dagelijks wat er speelt binnen het ondernemingsrecht en kunnen ontwikkelingen en veranderingen heel goed verklaren en wetenschappelijk onderbouwen. 

Klopt. Reinout en ik zijn beide Leidse docenten én advocaten, wij brengen dus ook ervaring uit de praktijk mee. Hetzelfde geldt voor onze gastdocenten die grotendeels gepromoveerde wetenschappers en deels advocaten en rechters zijn. Dat maakt de insights die wij met onze deelnemers delen extra relevant en onmiddellijk toepasbaar in de praktijk - kortom: Zeer waardevol, voor zowel de korte als op de lange termijn!

Mr. B.M.A. (Barbara) van Hussen is docent aan het Instituut voor Privaatrecht (afdeling Ondernemingsrecht) Universiteit Leiden en advocaat en partner bij Janssen Broekhuysen.

Prof. mr. R.D. (Reinout) Vriesendorp is deeltijd-hoogleraar insolventierecht verbonden aan het Instituut voor Privaatrecht (afdeling Ondernemingsrecht) en het Instituut voor Fiscale en Economische vakken (afdeling Bedrijfswetenschappen). Hiernaast is hij advocaat/partner bij De Brauw Blackstone Westbroek in Amsterdam.

Het docententeam bestaat uit de volgende docenten:
mr. J. Barneveld - advocaat De Brauw Blackstone Westbroek, docent Ondernemingsrecht, UvA
mr. D.J. Beenders - Partner De Brauw Blackstone Westbroek Amsterdam, Rechter-(plv) Rechtbank Noord-Holland
mr. R.H. Broekhuijsen - advocaat Ivy Corporate Defence & Investigations
prof. mr. S.H.M.A. Dumoulin - Hoogleraar International Company Law, VU Amsterdam, advocaat/partner De Brauw Blackstone Westbroek Amsterdam
mr. O. van Klinken - General Counsel Aegon N.V. en lid van de Management Board
prof. mr. R.P. Raas - Hoogleraar Nederlands en Europees bank- en effectenrecht, Universiteit Leiden, advocaat Stibbe Amsterdam
prof. mr. I.S. Wuisman - Hoogleraar ondernemingsrecht Universiteit Leiden
prof. mr. D.F.M.M. Zaman - Hoogleraar Notarieel ondernemingsrecht Universiteit Leiden, of counsel Loyens & Loeff
prof. mr. dr. G-J. Zwenne - Hoogleraar Recht en de Informatiemaatschappij bij eLaw, Centrum voor Recht en Digitale Technologie van de faculteit der rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en tevens advocaat en partner bij Pels Rijcken 

Wat is de doelgroep van de opleiding?

Van Hussen: “Wij willen onze deelnemers graag vanaf dag 1 de diepte in gooien om de kwaliteit van alle tien de bijeenkomsten zo hoog mogelijk te houden en ons niet op te houden met basics. Hiervoor eisen wij dat onze deelnemers, reeds beschikken over de basiskennis van het ondernemingsrecht. Idealiter zijn zij al minstens een jaar in de praktijk werkzaam.

We zijn heel trots op deze unieke Specialisatieopleiding en hopen dat onze deelnemers zullen bestaan uit een gevarieerde groep juristen. Werkzaam als advocaat, bedrijfsjurist, of bij de rechterlijke macht of bijvoorbeeld jurist bij de overheid. Een advocaat kan bijvoorbeeld heel anders tegen bepaalde materie/problemen aankijken in vergelijking met een bedrijfsjurist. Het is voor de deelnemers interessant om te horen hoe er vanuit verschillende functies/beroepen naar de ondernemingsrechtelijke materie wordt gekeken. Daarnaast is dit natuurlijk ook heel waardevol voor ons als docenten. Wij kunnen dit weer gebruiken in onze eigen praktijk of voor ons reguliere onderwijs.”, vult Vriesendorp aan.

Wat heeft de deelnemer geleerd na afronding van de opleiding?

"De deelnemer die de opleiding met het examen op 12 maart 2020 succesvol heeft afgerond, heeft zich de stof eigen gemaakt en is op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen corporate governance, besluitvorming, (internationaal) contracteren, crisis, claims en aansprakelijkheid, compliance, privacy, bedrijfsovernames en samenwerkingsvormen, investigations en strafrecht, bestuursrecht, toezichthouders, herstructureringen en insolventie van de eigen onderneming en van critical suppliers. Daarnaast zullen wij onze deelnemers vertrouwd maken met de valkuilen van deze actualiteiten en is hetgeen wat men leert tijdens de bijeenkomsten direct toepasbaar in zijn/haar praktijk. Bovendien zal er niet alleen worden stil gestaan bij de hardcore ondernemingsrechtelijke onderwerpen, maar komen het contractenrecht en het privacy recht eveneens aan bod".

Inschrijving & deelname Specialisatieopleiding Ondernemingsrecht

Juridisch PAO Leiden organiseert jaarlijks de specialisatieopleiding Ondernemingsrecht en meerdere postacademische cursussen in het Ondernemingsrecht. Bekijk ons actuele aanbod in het Ondernemingsrecht.

Wilt u op de hoogte blijven van onze cursussen in het Ondernemingsrecht? Meld u dan vrijblijvend aan voor onze gratis nieuwsbrief.