• Startdatum:
 • 10 juni 2022
 • Cursusduur:
 • 1 dag
 • Rechtsgebied:
 • Bestuurs(proces)recht
 • Soort:
 • Congres
 • Accreditaties
 • NOVA:
 • 6

WEGENS GROTE BELANGSTELLING IS HET CONGRES OP LOCATIE VOLTEKEND. U KUNT NOG WEL ONLINE DEELNEMEN.

Over het Congres
Nederland is een subsidieland. Heel veel beleidsdoelstellingen worden bereikt door gewenste activiteiten te stimuleren door daarvoor een overheidsbijdrage in het vooruitzicht te stellen. Het belang van het subsidie-instrument voor de overheid blijkt onder andere uit de uitgebreide regeling daarvan in de Algemene wet bestuursrecht (Awb), in de zogenoemde subsidietitel. Deze titel is in 1998 in werking getreden, maar sindsdien is er veel gebeurd! Allerlei ontwikkelingen hebben geleid tot nieuwe vragen in het subsidierecht die (nog) niet door de Awb worden beantwoord. Vragen over revolverende fondsen bijvoorbeeld, die op grote schaal werden en worden ingericht met overheidsgeld. Vragen over de betekenis van het gelijkheidsbeginsel en het bieden van gelijke kansen bij schaarse subsidies. Vragen rond de coronasteunmaatregelen, die soms wel en soms niet in een subsidiejasje zijn gegoten. Hoe subsidieer je effectief en volgens de regels in een netwerksamenleving? En hoe zit het nu met de beoordeling van de evenredigheid van subsidiesancties die op basis van de Awb kunnen worden opgelegd? Tijdens dit congres gaan sprekers in op dit soort actuele vragen, gebaseerd op eigen onderzoek. Zij gaan met de deelnemers op zoek naar antwoorden op de vragen van het subsidierecht van vandaag. Deelnemers worden vooraf in de gelegenheid gesteld vragen te stellen aan de sprekers. We sluiten af met het formuleren van aanbevelingen aan de Awb-wetgever om te starten met een update van het algemene subsidierecht.

Deelsessies
In het middagprogramma zijn er 5 deelsessies naar keuze. Na uw inschrijving zal er in de loop van mei gevraagd worden één eerste en één tweede keus aan te geven. Definitieve indeling (onder voorbehoud van voldoende inschrijving per deelsessie) verneemt u op de dag zelf uiteraard rekening houdend met uw eerste/tweede voorkeur. Online deelnemers zullen ingedeeld worden in de grootste deelsessie in de plenaire zaal, in de leeromgeving treft u de Zoom-link aan.

Congresleider
Prof. mr. drs. W. den Ouden, deeltijd hoogleraar Staats- en Bestuursrecht en research fellow van het E.M. Meijers Institute van de Universiteit Leiden, daarnaast als staatsraad werkzaam bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Sprekers
Prof. mr. dr. J.E. van den Brink, Hoogleraar Bestuursrecht Faculteit der Rechtsgeleerdheid Staats- en bestuursrecht UvA;
Dr. Mr. D. Brugman, Rechter (raaadsheer) in het College van Beroep voor het bedrijfsleven;
Mr. E.M.J. Hardy, rechter bij de Rechtbank Limburg, promovenda Maastricht University;
Prof. dr. Mr. M.J. Jacobs, hoogleraar Staats- en Bestuursrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam
Mr. D.K. Jongkind, promovenda aan de afdeling Staats- en bestuursrecht;
Mr. L.W. Verboeket, Docent en onderzoeker Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit van Amsterdam;
Mr. V.A. van Waarde, als promovenda verbonden aan de afdeling Publiekrecht (Staats- en bestuursrecht) van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam.

Doelgroep
Advocatuur, zittende en staande magistratuur, overheids- en bedrijfsjuristen, onderzoekers en beleidsmedewerkers op het terrein van het financieel bestuursrecht.

Niveau
Verdiepingsniveau: meer dan 1 jaar ervaring in het betreffende vakgebied; voor deelname wordt basiskennis bestuursrecht aanwezig verondersteld.

NOvA-punten
Het congres is geaccrediteerd met 6 opleidingspunten van de NOvA (‘PO-punten’).

Mogelijkheden onderwijs op afstand / Online deelnemen 
Kunt u, wegens omstandigheden, niet aanwezig zijn bij de bijeenkomst op locatie? Geen probleem! Wij zorgen voor een live verbinding met de cursuslocatie. Zo kunt u vanuit huis live deelnemen aan de opleiding. Ook kunt u vragen stellen aan de docent(en). U kunt de link om op afstand deel te nemen, vinden in de digitale leeromgeving.

Hiernaast zullen de bijeenkomsten worden opgenomen. Wij streven om de opname na één werkweek beschikbaar te stellen in de digitale leeromgeving. U kunt de bijeenkomst terugkijken op een moment dat u uitkomt.

Online deelnemen
Bij inschrijving kunt u desgewenst direct kiezen voor Online deelname indien u nu al weet dat u niet op locatie wilt deelnemen! U ontvangt een korting van 45 euro, zie onder tab prijsinfo voor de kortingscode.

Heeft u nog vragen?
Wij beantwoorden ze graag.

Per mail: pao@law.leidenuniv.nl
Telefonisch: 071 527 8666
Alle contactgegevens

Zie ook: paoleiden.nl/veelgestelde-vragen
 

Programma

09.00-09.15: Inloop

09.15-09.30: Inleiding/welkom

09.30-10.15: Subsidie nieuwe stijl
                      Prof.mr. W. den Ouden

10.15-11.00: Uniform subsidiekader
                      Prof. mr. M.J. Jacobs

11.00-11.15: Pauze

11.15-12.00: Schaarse subsidies
                     Prof. J.E. van den Brink

12.00-12.45: Transparantie in tenders
                      Mr. E.M.J. Hardy

12.45-14.00: Pauze

14.00-15.00: Exceptieve toetsing en evenredigheid
                     Prof. J.E. van den Brink en prof.mr. W. den Ouden

15.00-15.15: Koffie- en theepauze

15.15.-16.45: Deelsessies om te kiezen (onder voorbehoud)

In het middagprogramma zijn er 5 deelsessies naar keuze. Na uw inschrijving zal er in de loop van mei gevraagd worden één eerste en één tweede keus aan te geven. Definitieve indeling (onder voorbehoud van voldoende inschrijving per deelsessie) verneemt u op de dag zelf uiteraard rekening houdend met uw eerste/tweede voorkeur. Online deelnemers zullen ingedeeld worden in de grootste deelsessie in de plenaire zaal, in de leeromgeving treft u de Zoom-link aan.

Deelsessies naar keuze:

 • Corona steunmaatregelen en het subsidierecht, Prof. dr. J.E. van den Brink
 • Revolverende fondsen, Mr. V.A. van Waarde
 • Netwerken subsidiëren, Mr. D.K. Jongkind
 • Inkopen of subsidiëren? Mr. L.W. Verboeket
 • Effectieve geschilbeslechting in subsidiezaken, Dr.mr. D. Brugman

16.45-17.00: Terugkoppeling uit de deelsessies: wat moet de Awb wetgever prioriteren?

17.00: Borrel

Oude Sterrewacht

Sterrenwachtlaan 11, 2311 GW LEIDEN


Prijzen zijn vrij van btw

€ 495,00 inclusief consumpties, lunch, (digitaal) cursusmateriaal en het boek Subsidierecht (Kluwer 2021).
€ 450,00 bij online deelname (boek Subsidierecht zal u na afloop van het congres worden toegestuurd).

NB! Indien u zich nu niet als online deelnemer heeft aangemeld en achteraf alsnog online wenst deel te nemen, geen probleem, dan hoeft u dat niet aan te geven. In de leeromgeving treft u de Zoom-link aan, echter is er dan geen recht meer op 45 euro korting (u heeft zich in dit geval dus regulier ingeschreven voor 495 euro).

Kortingen:
€ 200,00 korting voor fulltime rechters, inclusief consumpties, lunch, (digitaal) cursusmateriaal en het boek Subsidierecht (Kluwer 2021).
Na invullen van uw eerste en tweede deelsessie klikt u op de rode button 'Inschrijving' en bij het uitklapscherm 'Eventuele korting' ziet u u 'Fulltime lid rechterlijke macht'.

Op gemotiveerd verzoek kunnen enkele studenten / Phd deelnemen voor 50 euro, gelieve een e-mail te sturen aan pao@law.leidenuniv.nl voor een kortingscode (het boek Subsidierecht is niet inbegrepen en dient u desgewenst zelf aan te schaffen).

Maak hier uw keuze

* Er dient minimaal 1 onderdeel gekozen te worden
Voltekend
Neem contact op
Vooraankondiging

Er wordt gecontroleerd of het mogelijk is om in te schrijven