• Startdatum:
  • 30 november 2021
  • Cursusduur:
  • 1 dagdeel
  • Rechtsgebied:
  • Privacy en ICT recht, Straf(proces)recht
  • Soort:
  • Cursus
  • Accreditaties
  • NOVA:
  • 6

"Cyber security is not an IT issue, it is a boardroom issue," aldus merkte de Britse privacytoezichthouder ICO op in zijn persbericht bij de bekendmaking van de oplegging van een recordboete aan telecomaanbieder TalkTalk. De aanbieder  had haar digitale beveiliging onvoldoende op orde. En daardoor konden zonder veel moeite 156.959 persoonsgegevens worden gestolen. Het ging om namen, adressen, geboortedata, telefoonnummers, e-mailadressen en in sommige gevallen ook om bank- en creditcardgegevens.

De wetgever heeft zich de problemen rond cyber security of IT-beveiliging  aangetrokken. Er zijn recent uiteenlopende wetten in werking getreden waarin wordt voorzien in meldplichten voor datalekken, zorgplichten voor aanbieders, digitale bevoegdheden voor politie en justitie. In deze cursus gaan we daarop in. De cursus biedt een gedegen achtergrond voor juristen die zich dit veld in korte tijd eigen willen maken. Niet alleen de juridische aspecten maar ook technische achtergronden en praktische aspecten rondom informatiebeveiliging worden behandeld. Ook gaat deze cursus in op het scenario "gehackt - wat nu?".

Toelichting
Informatiebeveiliging en cybercrime zijn van toenemend belang voor bedrijven en overheden. Ook juristen die zich niet specifiek met dit vakgebied bezig houden  kunnen niet meer zonder een gedegen kennis van de implicaties die een inbraak  of een beveiligingsincident met zich mee brengen.  Deze cursus verenigt een juridisch overzicht van de betrokken wet- en regelgeving met een inzicht in de praktijk van de hacker. Met behulp van een live demonstratie zullen diverse hack-technieken worden gedemonstreerd en zal, op eenvoudige wijze, inzicht worden gegeven in  de wereld van de cybercrimineel nu (en straks).

programma

9:00-9:30

Ontvangst

9:30-11:00

Inleiding cybercrime | wat is cybercrime eigenlijk? Een taxonomie van computergerichte delicten. Computervredebreuk, ethisch hacken, malware, dDos-aanvallen en enkele actualiteiten. . De juridische kaders: Wet Computercriminaliteit I, II en III, Richtlijn aanvallen op informatiesystemen en het Cybercrime Verdrag | Jan-Jaap Oerlemans

11:00-11:15

pauze

11:15-12:45

Vervolg cybercrime: wat brengt WCCIII? De hackbevoegdheid, nieuwe strafbaarstellingen en het Take Down bevel. | Jan-Jaap Oerlemans

12:45-13:45

lunch in restaurant het Prentenkabinet

13:45-15:15

Een CyberSecurity Incident  (A Serious Game) | een interactief scenario-spel waarbij deelnemers in beperkte tijd keuzes moeten maken naar aanleiding van een cyber incident | Brenno de Winter

15:15-15:30

pauze

15:30-15:45

Evaluatie van het CyberSecurity Incident | Brenno de Winter & Gerrit-Jan Zwenne

15:45-17:00

Meldplichten | Welke meldplichten zijn er? Wat is een datalek? Wat te doen bij een datalek, en wat niet? Responsible Disclosure. Voorkomen is beter. Maar hoe? | Gerrit-Jan Zwenne

oerlemans docent bij pao leiden
Docent
prof. mr. dr. J.J. Oerlemans
...
de winter docent bij pao leiden
Docent
B. de Winter
...
Prof. Gerrit-Jan Zwenne - Juridisch PAO Leiden
Docent
prof. mr. dr. G-J. Zwenne
...


De cursus Cybercrime & cybersecurity voor juristen: een introductie vindt plaats op de Oude Sterrewacht.

Onze cursuslocatie voldoet aan de gestelde coronamaatregelen van de Rijksoverheid en de Universiteit Leiden. We houden als cursist, spreker en medewerker 1,5 meter afstand voor, tijdens en na de bijeenkomst, tijdens de lunch en breaks.

Op onze (externe) cursuslocaties nemen wij extra hygiënemaatregelen en maken op frequente tijdstippen schoon. U bent van harte welkom bij een van onze cursussen en opleidingen op locatie.

Live deelnemen aan de opleiding vanuit huis
Kunt u, wegens omstandigheden, niet aanwezig zijn bij de bijeenkomsten op locatie? Geen probleem! Wij zorgen voor een live verbinding met de cursuslocatie. Zo kunt u vanuit huis live deelnemen aan de opleiding. Ook kunt u live vragen stellen aan de docent(en). Wenst u via een live verbinding deel te nemen aan de bijeenkomst(en), neemt u dan tijdig contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Mochten wij, vanwege coronamaatregelen, genoodzaakt zijn de bijeenkomsten niet op locatie aan te bieden, dan bieden we deze online aan en informeren u als deelnemer hierover.

De onderwijsbijeenkomsten vinden dit voorjaar op kleine schaal plaats. Er geldt een maximum aantal deelnemers waaraan wij ons strikt houden.

Bekijk de updates van de Universiteit Leiden en onze veelgestelde vragen over postacademisch onderwijs op locatie.

€ 595,= (vrij van btw) inclusief digitaal cursusmateriaal (pdf), lunch en consumpties.
Leden VPR-A & VPR ontvangen een korting van 59,50!