• Startdatum:
  • 18 december 2020
  • Cursusduur:
  • 1 dagdeel
  • Rechtsgebied:
  • Algemeen
  • Soort:
  • Cursus
  • Accreditaties
  • NOVA:
  • 3

De rechtspraktijk lijkt nauw verbonden te zijn met tragedies, drama en misschien zelfs met het noodlot. Wat voor verweer kunnen advocaten voeren tegen de menselijke tragedies waar zij mee geconfronteerd worden in de praktijk? Op de vraag wat de betekenis van de tragedie en van literatuur voor de rechtspraktijk is, zijn verschillende antwoorden mogelijk. Nadat de contouren zijn geschetst door kort in te gaan op het tragische van recht en politiek, vervolgt deze verdiepingscursus ‘Recht en Literatuur’ met een bespreking van Antigone, een tragedie waarbij een belangrijk juridisch paradigma is ontstaan over de tegenstelling tussen legitimiteit en legaliteit. Deze tragedie handelt onder meer over de vraag wat rechtvaardigheid is of kan zijn. Hoe dient het recht om te gaan met tragische keuzes? Is er verzoening mogelijk na het tragische? Hoe kan het recht hierbij helpen? Deze vragen staan centraal in de bespreking van De Voorlezer van Bernard Schlink. Deze tragedie handelt onder meer over de vraag wat rechtvaardigheid nu precies is of kan zijn.

Het laatste deel van de cursus gaat in op recht en techniek. De techniek wordt steeds meer als oplossing gezien om naderend onheil af te dekken. Techniek wordt hier in brede zin gebruikt – ook de bestuurstechniek en technisch-instrumenteel gebruik van recht wordt hieronder verstaan. Het recht in brede zin wordt steeds meer gebruikt om gevaren af te dekken (bijv. in de vorm van risicoaansprakelijkheid) – vaak zonder het gewenste resultaat. Aan de hand van Wij van Jevgeni Zamjatin en moderne voorbeelden als Black Mirror, wordt ingegaan op de tragische verhouding tussen recht en techniek. Hoe verhoudt deze technische benadering bestuur en recht zich met democratie en rechtsstaat?

Niveau:
Verdiepingsniveau: meer dan 1 jaar praktijkervaring; kandidaten beschikken over een basiskennis Nederlands recht

Doelgroep:
Advocaten en juristen en overig geïnteresseerden

 

   
12.30 uur: Tragedie, recht en politiek en Europa, Verzoening en Recht:
De voorlezer van Bernhard Schlink en Antigone
Prof. dr. A. Ellian
14.00 uur: Pauze
14.15 uur: De nieuwe polis? Reflectie op recht en techniek
M. Klos LLM BSc
15.15 uur: Discussie
15.45 uur: Einde
   
   
   
Dhr. Afshin Ellian Juridisch PAO Leiden
Docent
prof. dr. A. Ellian
...
Docent Klos - PAO Leiden
Docent
M. Klos LLM BSc
...
Oude Sterrewacht

Sterrenwachtlaan 11, 2311 GW LEIDEN


Het webinar Verdiepingscursus Recht & Literatuur vindt online plaats via het beveiligde web-based programma Kaltura Live Room.

U ontvangt na inschrijving voor de Verdiepingscursus Recht & Literatuur per mail een instructiedocument toegestuurd over toegang tot de digitale ontmoetingsplaats. Het instructiedocument kunt u ook terugvinden in de Mijn Juridisch PAO omgeving. 

€ 200,00 (vrij van bBTW) inclusief digitaal cursusmateriaal.