• Startdatum:
 • 7 december 2020
 • Cursusduur:
 • 1 dag
 • Rechtsgebied:
 • Vaardigheden
 • Soort:
 • Cursus
 • Accreditaties
 • NOVA:
 • 5

In de webinar Juridisch schrijven leert u hoe u een juridische boodschap helder en overtuigend op papier kunt zetten. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van bestuursvoorstellen, brieven, beleidsadviezen en -notities.. Daarbij wordtzoveel mogelijk  aangesloten op de teksten die u in uw eigen praktijk schrijft.

Doel van de training
Steeds meer juridische instanties moeten hun teksten in heldere, begrijpelijke taal schrijven. Lezers vinden juridische teksten doorgaans ook moeilijk te lezen omdat ze de - juridisch complexe - onderwerpen niet goed kunnen volgen. Dat ligt aan het juridisch taalgebruik, het ‘jargon’, maar ook aan de manier waarop de boodschap wordt gepresenteerd: welke informatie en argumentatie moet de schrijver opnemen, en in welke volgorde kan hij de inhoud het beste aan de lezer presenteren? Tijdens de webinar Juridisch schrijven werkt u aan het helder op papier zetten van een juridische boodschap. De stof wordt zo veel mogelijk afgestemd op de praktijk van de deelnemers en geïllustreerd en geoefend met teksten uit de (eigen) juridische praktijk.

Aanpak
Bij de webinar Juridisch schrijven ligt de nadruk op een begrijpelijke presentatie van juridische onderwerpen. U leert de belangrijke valkuilen kennen bij het overbrengen van een juridische boodschap en u krijgt praktische tips voor de selectie van de inhoud, een optimale logische opbouw en heldere, toegankelijke formuleringen. Daarbij wordt specifiek ingegaan op een overtuigende presentatie van juridische argumentatie. Zo leert u een efficiënte manier van schrijven aan, die leidt tot effectieve teksten.  Tot slot wordt geoefend in het ‘vertalen’ van juridische taal zonder dat de juridische betekenis verloren gaat.

Programma
De volgende onderwerpen komen tijdens de training Juridisch schrijven aan bod:

 • eisen aan effectieve, overtuigende communicatie
 • selectie van informatie: doelen van teksten
 • opbouw van teksten
 • overtuigende presentatie van argumentatie
 • juridisch jargon vertalen met behoud van de betekenis

Deelnemers die de training Juridisch schrijven hebben gevolgd:

 • schrijven heldere en overtuigende voorstellen, brieven, notities en adviezen
 • kunnen juridische regelingen in juridisch correcte, en begrijpelijke taal verwoorden aan collega’s,   burgers en cliënten
 • schrijven in kortere tijd effectieve teksten

Doelgroep
De training Juridisch schrijven is gericht op iedereen die in een juridische praktijk werkt en teksten schrijft. De cursus is geschikt voor advocaten, notarissen, bedrijfsjuristen, juridisch medewerkers, medewerkers van juridische afdelingen en (semi-)overheidsinstanties.  Voor deze training is geen specifieke basiskennis vereist.

Docent
Mascha Furth studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, en is afgestudeerd in Taalbeheersing, Argumentatietheorie en Retorica. Ze verzorgt trainingen in begrijpelijk schrijven voor juristen, argumenteren, pleiten, en onderhandelen. Ze is gespecialiseerd in overtuigend schrijven, en in het schrijven van overtuigende processtukken en begrijpelijke beschikkingen en uitspraken, in zogenoemde ‘klare taal’. Ook geeft zij trainingen voor gemeenten in het ‘direct duidelijk’ opstellen van brieven, adviezen en (beleids)notities. Haar opdrachtgevers zijn onder meer de Juridische PAO Leiden, de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, diverse rechtbanken en gerechtshoven, juridische afdelingen van gemeenten en ministeries, het UWV, de Belastingdienst, advocatenkantoren, juridische adviesbureaus, en vakbonden.

Toegang tot de webinar
De webinar Vaardigheden Juridisch schrijven vindt online plaats via het gebruiksvriendelijke beveiligde web-based programma Kaltura Live Room van de Universiteit Leiden. Om toegang te krijgen tot Kaltura Live Room, hoeft u geen software te downloaden. U opent Kaltura Live Room via uw internetbrowser (bij voorkeur Google Chrome of Firefox).

U ontvangt enkele dagen voor het webinar plaatsvindt een instructiedocument met informatie over toegang tot de digitale ontmoetingsplaats. Dit document is tevens terug te vinden in de Mijn JPAO omgeving.

Als u in de Live Room bent, worden uw camera en uw microfoon niet geactiveerd. De docent en medecursisten kunnen u dus niet zien en horen. Deelname aan een online bijeenkomst bij JPAO is dus compleet veilig! Vragen stellen aan de docent is mogelijk per chat of indien u dat wenst met camera en microfoon: de keuze is aan u.

U bent zelf verantwoordelijk voor een werkende internet-, audio- en mogelijke videoverbinding. Controleer dus op tijd of dit naar behoren werkt. Wij kunnen u hier helaas niet mee helpen.

                                                            
10.00 uur: College
11.15 uur: Pauze
11.30 uur: College
12.45 uur: Lunchpauze
13.45 uur: College
15.00 uur: Pauze
15.15 uur: College
16.30 uur: Einde
Macha Furt - Juridisch PAO Leiden
Docent
drs. M.C. Furth
...


Het webinar Vaardigheden Juridisch schrijven vindt online plaats via het beveiligde web-based programma Kaltura Live Room. 

Enkele dagen voor het webinar plaatsvindt, krijgt u per mail een instructiedocument toegestuurd over toegang tot de digitale ontmoetingsplaats. Het instructiedocument kunt u ook terugvinden in de Mijn Juridisch PAO omgeving. 

€425,00 (Vrij van BTW)