• Startdatum:
  • 20 juni 2019
  • Cursusduur:
  • 2 dagen
  • Rechtsgebied:
  • Straf(proces)recht
  • Soort:
  • Congres

Het jaarlijkse congres van de Nederlandse Vereniging voor Criminologie vindt plaats op donderdag 20 en vrijdag 21 juni 2019, wederom in het Kamerlingh Onnes Gebouw in Leiden. Dit jaar willen we de aandacht richten op het thema:

Criminologische interventies
Om criminaliteit te voorkomen en te bestrijden zijn uiteenlopende preventieve en repressieve interventies beschikbaar. Naast de traditionele vrijheidsbenemende sancties, zoals de vrijheidsstraf, tbs-maatregel en jeugddetentie, zijn er ook diverse alternatieve en voorwaardelijke sancties en interventies, zoals reclasseringstoezicht, gedragstrainingen en ambulante forensische zorg. Naast strafrechtelijke interventies kunnen ook bestuursrechtelijke interventies worden ingezet bij criminaliteit, bijvoorbeeld het tijdelijk huisverbod bij huiselijk geweld of bestuurlijke boetes bij overlast in de openbare ruimte en organisatiecriminaliteit. Dit veld van criminologische interventies is voortdurend in beweging, waarbij bestaande interventies en aanpakken worden aangepast (o.a. de invoering van tweepersoonscellen in het gevangeniswezen en toevoeging van virtual reality bij de gedragstraining BORG) en nieuwe worden ontwikkeld (o.a. elektronische detentie, Adolescentenstrafrecht, OM afdoeningen zoals strafbeschikking en gedragsaanwijzing, multisysteem therapie en gedragsinterventies zoals CoVA).

Dit roept diverse vragen op. Waaraan moet een effectieve interventie voldoen en hoe kan de criminologie bijdragen aan de ontwikkeling van (effectieve) interventies? Hoe wordt bepaald of een interventie effectief of zinvol is en is dit goed te onderzoeken? Hoe wordt binnen de interventies omgegaan met het spanningsveld tussen enerzijds resocialiseren of motiveren tot gedragsverandering en anderzijds het bestraffen en controleren van het gedrag?

Bij het congres wordt een deelnemerslijst verspreid met daarin naam, organisatie en e-mailadres. Indien u hier bezwaar tegen heeft, wordt u verzocht dit te melden bij het congresbureau via pao@law.leidenuniv.nl 

In drie plenaire sessies zullen vooraanstaande wetenschappers en toonaangevende professionals nader ingaan op het thema ‘criminologische interventies’:

COSA

 

Dr. Mechtild Höing

Avans Hogeschool

Audrey Alards, LL.M.

Reclassering Nederland

 

 

Erkenningscommissie Justitiële Interventies

 

Prof. dr. Hans Boutellier

Verwey Jonker Instituut / Vrije Universiteit

Prof. dr. Joke Harte

Vrije Universiteit

Daarnaast is er tijdens het congres traditiegetrouw volop ruimte voor panelsessies waarin sprekers hun onderzoeksbevindingen en praktijkervaringen over diverse criminologische thema’s presenteren en bediscussiëren.

Het congres vindt plaats op donderdag 20 en vrijdag 21 juni 2019. Plenaire en panelsessies worden afgewisseld. Voor netwerken en het ontmoeten van collega’s is tevens ruimte tijdens de pauzes en de borrel op vrijdag.

Op donderdag 20 juni wordt na afloop van de sessies, als avondprogramma, ook een borrel en een dinerbuffet georganiseerd op een locatie nabij. U kunt bij inschrijving aangeven of u hierbij aanwezig zult zijn.

Bij het congres wordt een deelnemerslijst verspreid met daarin naam, organisatie en e-mailadres. Indien u hier bezwaar tegen heeft, wordt u verzocht dit te melden bij het congresbureau via pao@law.leidenuniv.nl 

Het precieze programma van het congres vindt u hiernaast: klik op de knop 'Meer informatie'

Kamerlingh Onnes Gebouw

Steenschuur 25, 2311 ES LEIDEN


De locatie volgt binnenkort

Hieronder vindt u de tarieven voor deelname aan het NVC-congres. Bent u lid van de NVC, dan is inschrijving van het congres voordeliger. Wilt u alsnog lid worden van de NVC? U kunt zich inschrijven via www.criminologie.nl (regulier € 30 per jaar, AIO € 20 per jaar en student € 10 euro per jaar).

>> Let op: Betaalmethode van het congres gaat direct via Ideal of Creditcard. U ontvangt uiteraard na uw bestelling een factuur. <<.

Inschrijftarieven voor NVC congres 2019

 

Regulier

AIO

Student

NVC-leden

€ 130

€ 110

€ 40

Niet-leden

€ 200

€ 150

€ 80

Indieners van een voorstel en sessievoorzitters en -organisatoren worden niet vrijgesteld van inschrijving en betaling. De prijs is inclusief lunches, drankjes, borrel en buffet na de eerste congresdag en borrel na de tweede congresdag. Het is niet mogelijk om u voor één dag in te schrijven. Bij annulering na 3 juni geldt geen restitutie van inschrijfgeld; wel kan een vervanger worden gezocht. Bij annulering tot en met 3 juni geldt 20 euro administratiekosten.

Bij het congres wordt een deelnemerslijst verspreid met daarin naam, organisatie en e-mailadres. Indien u hier bezwaar tegen heeft, wordt u verzocht dit te melden bij het congresbureau via pao@law.leidenuniv.nl 

Maak hier uw keuze

Voltekend
Neem contact op
Vooraankondiging

Er wordt gecontroleerd of het mogelijk is om in te schrijven