Robotrechter bron trouw[Door: redactie Juridisch PAO Leiden | bron: dagblad Trouw & Nederlands Dagblad]

Jaap van den Herik, hoogleraar juridische informatica - Universiteit Leiden, denkt dat de computer iedere rechter kan vervangen. In een artikel van het Nederlands Dagblad zegt hij daar 100 procent van overtuigd te zijn.

Rechter Erik Koster is een andere mening toebedeeld. In het boeiende verhaal van Elleke Bal, gepubliceerd in Trouw van afgelopen zaterdag, concludeert Koster dat het nog maar de vraag is of robots ooit de rechtershamer zullen hanteren. 

 

[foto: Getty Images | bron: Trouw]

Kunstmatige intelligentie

Dat articifial intelligence de rechtspraak de komende tijd ingrijpend verandert, is over duidelijk. Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, beaamt dat: “De modellen die uitspraken analyseren en voorspellen bestaan al. Misschien moeten we daarbij helpen.” Ook rechter Erik Koster (geboren in 1963) deelt de mening dat de impact van AI groot zal zijn. In het artikel van Trouw zegt hij hierover: “Dat er toekomst is voor een robotrechter sluit ik niet uit. Maar ik ga dat niet meer meemaken.” 

Robot Ross gaat naar kantoor

Neemt niet weg dat de ontwikkelingen zo snel gaan dat we ons nauwelijks kunnen voorstellen hoe de praktijk over 10 jaar eruit ziet. Zo blijkt uit het artikel in Trouw dat de eerste ‘robotadvocaat’ in dienst is getreden: het Amerikaanse advocatenkantoor Baker & Hostetler heeft Robot Ross aangenomen voor de afdeling Faillissementen. Een robot dus, ontwikkelt door de Universiteit van Toronto, die gedeeltelijk het werk verricht van een advocaat. Dat hadden we  ons 10 jaar geleden nooit kunnen voorstellen. Lees hier het artikel in Trouw: De robotrechter: dit is mijn berekening, en daar moet u het mee doen


AANSLUITENDE LEESTIP:

Heeft de robotrechter de toekomst?

De robotrechter: dit is mijn berekening, en daar moet u het mee doen


AANSLUITENDE KENNISTIPS
(exclusief voor advocaten, rechters, officieren van justitie, (bedrijfs)juristen en overige juridische professionals)

Het Leids Juridisch PAO - Universiteit Leiden - volgt de ontwikkelingen op de voet. Het toonaangevende opleidingsinstituut biedt zo'n 115 postacademische kennis-sessies op maar liefst achttien rechtsgebieden waaronder ICT-recht, eLaw.

Van ‘shorttrack' cursussen tot specialisatietrajecten

Naast een uitgebreid aanbod van één- en tweedaagse (‘shorttrack’)cursussen, heeft ‘Leiden’ een eigen formule van specialisatietrajecten ontwikkeld: trajecten van 8-10 ‘spitsuur’-bijeenkomsten, geen tussentijdse huiswerkopdrachten, de kandidaat sluit zijn opleiding af met het schrijven van een paper en legt daar een mondeling examen over af; onder meer specialisatietrajecten arbeidsrecht, civiele cassatie, huurrecht, jeugdrecht, fiscale advocatuur, MOTO, jihadisme, ondernemingsrecht, gerechtelijk deskundigentraject.

Hoogwaardige onderwijsexpertise uit ‘eigen huis’

Juridisch PAO Leiden wordt bij het samenstellen van het programma ondersteund door de hoogwaardige onderwijsexpertise uit ‘eigen huis’. Zo worden de programma’s samengesteld onder leiding van de wetenschappelijke staf van de eigen Leidse Rechtenfaculteit, met een onderwijscurriculum van eigen specialisten aangevuld met eveneens topdocenten uit de praktijk.

Kwaliteitskeurmerk

Juridisch PAO Leiden is uiteraard een erkend opleidingsinstituut (NOvA) voor advocatuur en notariaat (KNB), alsook diverse andere beroepsorganisaties, zoals NBA.
Bekijk hier het actuele cursusaanbod

Juridisch PAO
Postbus 778, 2300 AT Leiden
(t) 071 - 527 8666
pao@law.leidenuniv.nl

© 2018 Juridisch Postacademisch Onderwijs Universiteit Leiden