DeathtoStock Wired7[Gespot door redactie Juridisch PAO Leiden | bron: netkwesties]

Interessant stuk van Peter Olsthoorn over waarom een referendum over de Wiv (g)een goed idee is. Met aansluitende kennis-tips voor privacyprofessionals en -juristen.

 

Als de 17.000 geldige handtekeningen groeien tot 300.000, komt er een nationaal raadgevend referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Is dat nodig en goed? Als in de definitieve fase, die loopt tot 16 oktober, 300.000 geldige verzoeken zijn ontvangen, dan wordt een raadgevend referendum over de Wiv gehouden. Dit meldt de Kiesraad. Formulieren voor het indienen van definitieve verzoeken zijn vanaf 4 september beschikbaar op referendumovereenwet.nl.

De initiatiefnemers zijn niet van plan campagne te voeren om de 300.000 handtekeningen te verzamelen. “We gaan ervan uit dat anderen dat zullen doen. Wij zijn een onafhankelijke groep studenten”, aldus organisator Tijn de Vos tegen de NOS.

Taalfouten en slordigheid 
Op sleepnet.nl voeren ze actie. De eerste zin: ‘Met deze wet wordt het vanaf 2018 mogelijk voor de inlichtingendiensten (de AIVD en de MIVD) om op grote schaal online communicatie en informatie verwerven, ook van onschuldige burgers.’

Het begint al met een taalfout. Dan weer in de laatste zin: ‘Een overzicht van hoe wij met de gegevens die verzameld worden omgaan vind u hier.’ Taalfouten maken is geen uitzondering onder studenten. Tijn de Vos studeert wis- en natuurkunde en is inmiddels ook voorlichter en ‘teaching assistent’.

De samenvatting van de Wiv op de site is slordig en de taalfouten nemen we voor lief. Kennelijk hebben 17.000 mensen gevolg gegeven aan de oproep zonder zich daar een moment aan te storen.

Veel feiten en meningen zijn te vinden in ons dossier Wiv, waaruit we ook putten voor onderstaande antwoorden op de vraag: is het een goed idee om het Nederlandse volk te laten stemmen over de vernieuwde Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten (2017)? Lees hier verder op netkwesties.nl


AANSLUITENDE KENNISTIP met o.a. prof. dr. mr. Gerrit-Jan Zwenne

Het Nationale Privacycongres 2017 - 8e editie
Vrijdag 24 november 2017 van 09.30 tot 17.15 uur.
Locatie: Amsterdam
5 PO NOvA

Hét jaarlijkse, toonaangevende kennis-event voor privacy-professionals, advocaten, bedrijfsjuristen, compliance officers en privacy officers, functionarissen gegevensbescherming en de rechterlijke macht. Met topsprekers uit de wetenschap én de praktijk waardoor u in één dag volledig op de hoogte bent van alle relevante thema’s én uw netwerk vergroot.
Bekijk hier het congresprogramma of meldt u hier nu alvast aan.


MEER KENNISTIPS INZAKE privacy, eLaw en ICT-recht:
Bekijk hier het actuele cursusoverzicht privacy, eLaw en ICT-recht.

 

WELLICHT OOK VOOR U INTERESSANT: 

CURSUS Cybercrime & cybersecurity voor juristen
met o.a. dr. Jan-Jaap Oerlemans en prof. mr. G-J. (Gerrit-Jan) Zwenne
Woensdag 29 november 2017 van 09.30 tot 16.30 uur, te Leiden
6 PO NOvA

Informatiebeveiliging en cybercrime zijn van toenemend belang voor bedrijven en overheden. Ook juristen die zich niet specifiek met dit vakgebied bezig houden kunnen niet meer zonder een gedegen kennis van de implicaties die een inbraak of een beveiligingsincident met zich mee brengen. Deze cursus verenigt een juridisch overzicht van de betrokken wet- en regelgeving met een inzicht in de praktijk van de hacker. Met behulp van een live demonstratie zullen diverse hack-technieken worden gedemonstreerd en zal, op eenvoudige wijze, inzicht worden gegeven in de wereld van de cybercrimineel nu (en straks). Bekijk hier het volledige cursusprogramma.

Juridisch PAO
Postbus 778, 2300 AT Leiden
(t) 071 - 527 8666 | (f) 071 - 527 7895
pao@law.leidenuniv.nl

© 2018 Juridisch Postacademisch Onderwijs Universiteit Leiden