DeathtoStock Wired6[Gespot door: redactie Juridisch PAO Leiden | bron: Wessel Geursen via LinkedIN]

Interessant stuk van Wessel Geursen over de gevolgen van de jaarlijkse Media Monitor, recent uitgebracht door het Commissariaat van de Media. Geursen: ‘Staat het kartelverbod gezamenlijke verkoop van advertenties door concurrerende kranten of televisiezenders überhaupt toe?’

 

Media vrijgesteld van kartelverbod om pluriformiteit te behouden tegen filter bubble
Door: Wessel Geursen

In de jaarlijkse door het Commissariaat van de Media uitgebrachte Media Monitor wordt gewaarschuwd voor een vermindering van de pluriformiteit van media doordat steeds meer lezers het nieuws tot zich krijgen via internetbedrijven. Die bieden het nieuws aan hun gebruikers aan via algoritmes, waardoor de gebruiker steeds minder pluriform nieuws krijgt aangeboden, doordat het algoritme meer van hetzelfde aanbiedt van wat de gebruiker al leest. De (online) advertentie-inkomsten stromen daarmee in de richting van de internetbedrijven. Terwijl juist de andere media, als kranten en televisiezenders steeds moeilijker aan die advertentie-inkomsten komen. Het gevolg van die verminderde inkomsten kan ook leiden tot vermindering van die klassieke media met een verschraling van de pluriformiteit tot gevolg.

In een discussie tussen de Commissariaat van de Media-voorzitter Madeleine de Cock Buning, WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes en BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich over de afkalving van die pluriformiteit door de filter bubble (vanaf 12m22 e.v.), werd een samenwerking bij advertentie-inkomsten bepleit (vanaf 19m53s e.v.) om pluriformiteit te behouden. Maar dan vraag ik mij af:

Staat het kartelverbod gezamenlijke verkoop van advertenties door concurrerende kranten of televisiezenders überhaupt toe?
Lees hier verder op linkedIN.

(credits foto: deathtostock)


AANSLUITENDE KENNISTIPS MEDEDINGINGSRECHT voor advocaten, bedrijfs- en overheidsjuristen en rechterlijke macht.

Actualiteitencursus Mededingingsrecht 2017

Maandag 4 december 2017 van 14.30 tot 21.50 uur, te Leiden

6 PO NOvA

Het mededingingsrecht blijft zich onverminderd snel ontwikkelen. Ondernemingen die steeds vaker geconfronteerd worden met flinke boetes voor het overtreden van de mededingingsregels of schadevergoedingsacties van afnemers die schade hebben geleden als gevolg van een kartel.
bekijk hier het programma

 

Actualiteitencursus Wet Markt en Overheid

Dinsdag 12 december 2017 van 13.00 tot 16.45 uur, te Leiden
3 PO NOvA, 3 PWO

Wanneer overheden op een rechtmatige wijze economische activiteiten willen verrichten, dan moeten zij (behoudens uitzonderingsgevallen) rekening houden met de gedragsregels uit de Wet markt en overheid (WM&O).
Bekijk hier het programma

Juridisch PAO
Postbus 778, 2300 AT Leiden
(t) 071 - 527 8666 | (f) 071 - 527 7895
pao@law.leidenuniv.nl

© 2018 Juridisch Postacademisch Onderwijs Universiteit Leiden