privacy eLaw ICT recht[Gespot door: redactie Juridisch PAO Leiden | bron: fd.nl] 

Interessant artikel op fd.nl van Franka Rolvink Couzy over o.a. de Nederlandse privacywet en wat er allemaal nog komen gaat inzake privacy en eLaw waaronder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).


Miljoenenboete Facebook is kinderspel bij wat komen gaat

De boete van enkele miljoenen euro's die Facebook boven het hoofd hangt voor het overtreden van de Nederlandse privacywet is kinderspel bij wat de toezichthouder vanaf volgend jaar kan uitdelen. Als de Autoriteit persoonsgegevens (AP) dan, zoals twee weken geleden, oordeelt dat het socialemediabedrijf de gebruikers van het platform op meer punten niet duidelijk informeert over het gebruik van persoonsgegevens, kan ze een maximale boete opleggen van enkele miljarden euro's.

Geen kwantumkorting
'Dit kan heel vervelend worden voor bedrijven', waarschuwt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. Nu heeft de privacywaakhond de mogelijkheid Facebook een last onder dwangsom op te leggen, wat neerkomt op een voorwaardelijke boete. Pas als het concern binnen een bepaalde tijd niets tegen de overtredingen doet, wordt de boete onvoorwaardelijk.
Dat gaat veranderen. Als op 25 mei volgend jaar in Europa de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht wordt, dan worden er sneller boetes uitgedeeld, die bovendien hoger zijn. 'Fout is fout', zegt Wolfsen. 'We willen dat bedrijven de privacywet respecteren.' De boetes kunnen oplopen tot €20 mln, of 4% van de omzet als die meer is dan die €20 mln. 'Let wel, dat is per overtreding', zegt Wolfsen. 'En we geven geen kwantumkorting.' In het geval van Facebook, met een omzet van $26 mrd en drie overtredingen, zou dit neerkomen op maximaal €2,8 mrd. Lees hier verder op fd.nl

AANSLUITENDE KENNISTIP VOOR JURIDISCHE PROFESSIOALS:

Seminar-Sessies IE, Privacy, eLaw & ICT-recht met o.a. prof. mr. Dirk Visser en prof. dr. mr. G-J. Zwenne tijdens Leiden Revisited 2017

Het Nationale Privacycongres 2017

Met o.a.:
- Prof. dr.mr. G-J. (Gerrit-Jan) Zwenne, advocaat bij Brinkhof advocaten te Amsterdam en hoogleraar eLaw@Leiden, Centrum voor Recht en de Informatiemaatschappij, Universiteit Leiden.

- Prof. mr.dr. P. (Peter) Blok, hoogleraar Octrooirecht en privacy. Hij is verbonden aan het Centrum voor Intellectueel Eigendomsrecht (CIER) van de UU. Daarnaast is hij raadsheer in team handel van het gerechtshof Den Haag. Hij is gespecialiseerd in het intellectueel eigendomsrecht, het privacyrecht en de bescherming van persoonsgegevens.

Nationale Privacycongres 2017
Vrijdag 24 november 2017 van 09.30 tot 17.15 uur.
Locatie: Amsterdam
5 PO NOvA
Klik hier voor het congresprogramma

 

 

Juridisch PAO
Postbus 778, 2300 AT Leiden
(t) 071 - 527 8666 | (f) 071 - 527 7895
pao@law.leidenuniv.nl

© 2018 Juridisch Postacademisch Onderwijs Universiteit Leiden