DigitalLaw2[door redactie Juridisch PAO Leiden]

Bedrijven, van internetwinkels tot traditionele ondernemingen maken steeds vaker gebruik van methoden voor elektronisch contracteren. Deze vorm van contracteren is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven en levert voor de juridische praktijk aardig wat vraagstukken op.  

Lees meer...

Bruning 2014[Gespot door redactie Juridisch PAO Leiden | bron: Universiteit Leiden]

Afgelopen jaar kwamen bij de kinderbeschermingsorganisatie Veilig Thuis bijna honderd meldingen van kindermishandeling binnen als gevolg van “Münchhausen by-proxy”, ofwel PCF. Bij deze zeldzame psychische aandoening maken ouders hun kinderen opzettelijk ziek of ze bedenken een ziektebeeld. Het kritiek op het aantal meldingen neemt toe.

Lees meer...

macaca nigra self portrait large 59b90aa4 b1f4 403b b80a 4af0c35ff8c2[Gespot door redactie Juridisch PAO Leiden | bron: Dirk Visser op IE-forum]

Boeiend stuk van prof.mr. D.J.G. (Dirk) Visser, hoogleraar intellectuele eigendomsrecht Universiteit Leiden over o.a. de schikking tussen dierenrechtenorganisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) met fotograaf David Slater die een kuifmakaak een selfie had laten maken.

Lees meer...

[ANPAdvocaat 1Gespot door: redactie juridisch PAO Leiden | bron: Leidsch Dagblad]

Interessant stuk met de Leidse rechtsfilosoof Claudia Bouteligier (32) over het belang van recht en literatuur met aansluitende kennistips voor juridische professionals: “rechtspraak staat niet altijd gelijk aan recht” en “Nieuwenhuis wilde rechtenstudenten literatuur laten lezen. Hij hoopte dat de verbeelding van de literatuur ze zou helpen om zich in een verdachte in te leven. Inleving is essentieel om recht te kunnen doen.”

Lees meer...

andre nuytinck[Gespot door: redactie Juridisch Leiden | bron: André Nuytinck, hoogleraar privaatrecht Radboud Universiteit Nijmegen en Erasmus Universiteit Rotterdam]

Gespot op linkedIN. André Nuytinck, hoogleraar privaatrecht Radboud Universiteit Nijmegen en Erasmus Universiteit Rotterdam, over een interessante uitspraak van de Hoge Raad op het snijvlak van huwelijksvermogensrecht en erfrecht.

Lees meer...

DeathtoStock Wired2[Gespot door redactie Juridisch PAO Leiden | bron: Advocatenblad]

De oogst van de eerste week van KEI civiel 1.0 is zestien zaken. Dat laat de Raad voor de rechtspraak weten. Sinds 1 september is digitaal procederen verplicht bij de rechtbanken Midden-Nederland en Gelderland in handelszaken met een belang van meer dan 25.000 euro.

Lees meer...

iPhoto lawyer[Gespot door: redactie Juridisch PAO Leiden | bron: AD]

Online-supermarktketen Picnic is fout geweest door een lookalike van Max Verstappen te laten acteren in een reclamefilmpje. De rechtbank in Amsterdam heeft vorige week geoordeeld dat het portretrecht van Verstappen is geschonden. 

Lees meer...

law news[Gespot door: redactie Juridisch PAO Leiden | bron: Universiteit Leiden]

De man die vorige week een terreuralarm in Rotterdam veroorzaakte is volgens zijn advocaat geen terrorist maar een terroristenjager. Hij probeert jihadisten uit de tent te lokken om de inlichtingendiensten te helpen.

Volgens Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar recht en de informatiemaatschappij, is het niet verboden voor inlichtingendiensten en andere autoriteiten om informatie van burgers in ontvangst te nemen. Zwenne vergelijkt het voorval in Trouw met een winkeloverval: ‘Dan mag de politie de camerabeelden vorderen, op basis van het wetboek van strafvordering, maar dat kan een hoop gedoe opleveren. Het is eenvoudiger als de winkelier de beelden vrijwillig verstrekt.’

Lees meer...