Nieuwspagina

DeathtoStock Wired5Vooruitlopend op de Studiemiddag Brexit (donderdag 14 dec. | 4 PO NOvA) onder leiding van prof.mr. W.J. Oostwouder, hoogleraar Corparate Finance Law aan de Universiteit Utrecht, brengen we de komende periode relevant (gespot)nieuws, interviews en achtergrondinformatie over wat juridische professionals moeten weten over de brexit. Met vandaag: 

[Gespot] ABN Amro waarschuwt bedrijven: bereid je nu voor op brexit

[Gespot door: redactie Juridisch PAO Leiden | bron: rtl/nieuws]

Het Nederlandse bedrijfsleven wordt harder geraakt door brexit dan de rest van de eurozone, waarschuwt ABN Amro. De bank adviseert daarom ondernemers in alle sectoren om nu al in actie te komen.

Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke exportpartner voor Nederland. Volgens berekeningen van de bank gaat het om 8,2 procent van onze goederenexport en 10,8 procent van de export van diensten. Omdat het land daarmee goed is voor bijna 3 procent van het Nederlandse bbp, verwacht ABN Amro dat de gevolgen voor onze export groot zullen zijn. 

Lees meer...

763[Door redactie Juridisch PAO Leiden - Universiteit Leiden]

KEI, ofwel het nieuwe digitale procesrecht, is met ingang van 1 september 2017 de verplichte wijze van procesvoering voor civiele vorderingszaken met verplichte procesvertegenwoordiging in de pilot rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland. Voorts treedt dan in één keer een aantal wetsartikelen in werking die ook van toepassing zijn in niet-digitale procedures. Landelijke invoering van KEI voor alle rechtbanken is in 2018 voorzien.

Lees meer...

DeathtoStock Wired7[Gespot door: redactie Juridisch PAO Leiden | bron: Jan-Jaap Oerlemans, Researching IT law, criminal law and digital investigations]

This study examines the following investigative methods that are commonly used in cybercrime investigations: (1) the gathering of publicly available online information, (2) the issuing of data production orders to online service providers, (3) the use of online undercover investigative methods, and (4) performing hacking as an investigative method. For many of these investigative methods, the legal basis in Dutch law is ambiguous.

Lees meer...

DeathtoStock Wired5[Gespot door: redactie Juridisch PAO Leiden | bron: Nanda Troost de Volkskrant]

Interessant stuk uit de praktijk van het arbeidsrecht en ontslagvergoeding.  ‘Het gaat er niet om de werkgever te straffen, maar om wat billijk is voor de werknemer’ aldus Stefan Sagel, hoogleraar arbeidsrecht in Leiden en advocaat bij De Brauw.

Lees meer...

DeathtoStock Wired2[Gespot door: redactie Juridisch PAO Leiden | bron: de Telegraaf]

Op 27 juni maakte de Europese Commissie bekend dat Google de hoogste boete ooit krijgt inzake de misbruik van de zoekmachine. Na zeven jaar onderzoek stelde de commissie o.a.: ‘Google misbruik zijn zoekmachine om eigen producten en diensten, zoals de prijsvergelijker Google Shopping, te bevoordelen ten opzichte van de concurrentie.

Lees meer...

DeathtoStock Wired6[Gespot door: redactie Juridisch PAO Leiden | bron: Wessel Geursen via LinkedIN]

Interessant stuk van Wessel Geursen over de gevolgen van de jaarlijkse Media Monitor, recent uitgebracht door het Commissariaat van de Media. Geursen: ‘Staat het kartelverbod gezamenlijke verkoop van advertenties door concurrerende kranten of televisiezenders überhaupt toe?’

Lees meer...

Zwenne image1[Door: redactie Juridisch PAO Leiden | 1151 woorden,  leesduur 6 minuten]

Vraag en antwoord met prof. dr. mr. Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar eLaw@Leiden, Centrum voor Recht en de Informatiemaatschappij, Universiteit Leiden, over gegevensbescherming, big data en de privacywet, de AVG, Privacy Shield, ePrivacy en andere de uitdagingen voor privacyprofessionals en -juristen. En over het Nationale Privacycongres dat op 24 november dit jaar voor de achtste keer wordt georganiseerd.

Lees meer...

DeathtoStock Wired8[Gespot door: redactie Juridisch PAO Leiden | bron: prof. mr. Gerrit-Jan Zwenne]

Op 25 mei 2018 treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming in werking. Als het gaat om de verwerking van persoonsgegevens hebben we vanaf dat moment niet meer te maken met de Wet bescherming persoonsgegevens, maar met nieuwe regels die in de hele Europese Unie gelijk zijn. Wat betekent dat? Prof. mr. Gerrit-Jan Zwenne zet de tien belangrijkste veranderingen voor u op een rij. 

Lees meer...